余市から仁木、積丹半島へ

9/6

北海道二日目。

朝、5時半起床。

 

 

 

 

今日も日課の3キロランです。

 

 

 

 

早朝、北海道の大地を走るのは爽快でした。

 

 

今日は与市のワイナリーを訪問します。

 

 

 

 

まずは、ドメーヌタカヒコ。

毎度のアポ無し訪問です。

 

 

 

 

ワイナリーの入口から携帯に電話したら、貴彦氏いました。

久しぶりです。

ピノ・ノワールの畑を案内してもらいます。

 

 

 

 

相変わらず、美しく手入れの行き届いた葡萄園です。

樹齢の高い樹の仕立てが少し変わっているのに気づきました。

貴彦氏に尋ねると、冷害対策として樹齢の高い樹はシャンパーニュ、新しい樹はダブルギィーヨに変えていくつもりだそうです。

 

 

 

 

ここまで雨の少なさは、ブドウに良い結果をもたらして過去最高の出来も期待できるそうです。

楽しみですね。(買えればですが、、、)

アポ無し訪問で作業の邪魔をしては行けないので、サクッと訪問を終えました。

 

 

2軒目は、余市のバーガンディ。

新規就農3年目の松村さんが経営するワイナリー。

 

 

 

 

長くワイン仲間だったご縁で、今年少量だけリリースしたナイアガラ・ペティアンは、リラックスワインが販売元になりました。

 

 

 

 

先月完成したばかりの新しいセラーを案内してもらいます。

元々、取得した農園にサクランボの加工場としてあった建物を改装したそうです。

 

 

 

 

小さいながらも、とても良く考えて設計されたセラーです。

 

 

 

 

今年収穫するナイアガラとデラウエアをここで仕込む予定だそうです。

 

 

 

 

1年目、2年目、3年目と栽培面積を広げてきたブドウ畑を案内してもらいます。

 

 

 

 

丘のてっぺんにある新しい畑は急斜面。

 

 

 

 

余市には珍しい礫岩によるアルカリ性土壌だそうです。

 

 

 

 

若木の苗は水分不足で何度も枯れそうになったそうですが、松村さんの必死の水やりで何とか上手く根付いたようです。

 

 

 

3年目のピノ・ノワールは、今年は少量ながらも初収穫を見込みます。

 

 

 

 

ブルースの10Rワイナリーで仕込む予定とのこと。

これ、凄く楽しみです。

 

 

 

 

松村さん、頑張って下さい。大いに期待をしています。

 

 

 

3軒目は余市のお隣、仁木町の仁木ヒルズワイナリーをアポ無し訪問。

 

 

 

 

本来、予約者しか訪問出来ない決まりがありますが、突撃します。

 

 

 

 

おお、ワインメーカーの麿さんがいました。

 

 

 

 

彼の計らいで特別に見学が許されました。

 

 

 

 

なんと素晴らしいワイナリーなんでしょう!

 

 

 

 

その見晴らし、その設備、贅を尽くした豪華なワイナリーです。

レストラン、ワインショップに豪華なホテルも併設されています。

 

 

 

ここは本当に日本なの?

 

 

 

 

麿さんがテラスで、冷えたペティアンを注いでくれます。

ワタシはドライバーなので我慢です。気分だけ味わいました。

 

 

 

 

 

ブドウ畑を見学します。

 

 

 

 

2016年に植え付けを開始して今年で5年目。いま、畑は9ヘクタールまで広がったそうです。

 

 

 

 

 

 

 

セラーを隅々まで案内していただきました。

 

 

 

 

 

 

凄いです。

 

 

 

 

聞きしに勝る凄まじいワイナリーです。

 

 

 

 

ショップで入手が困難なワインを数本ゲットしました。

アポ無し訪問にも関わらず、麿さん自らVIP待遇でご案内をいただきました。

 

 

麿さん、ありがとうございました!

感銘を受けました。

 

 

今日の宿泊は、余市から足を伸ばして積丹半島。

途中、今話題のクラフトジンの生産者、積丹スピリットに立ち寄り、サクッとセラーを見学。

 

 

 

 

 

 

 

なるほど、なるほど。

 

 

 

宿泊先は料理が人気の「なごみの宿いいだ」。

藤井さんのおすすめだけあって、その新鮮で手の込んだお料理に感動しました。

 

 

 

 

ワインは予め藤井さんが用意してくれたリラックスワイン。

 

 

 

美味しい料理とワインで、積丹半島は最高の夜となりました。

 

 

 

 

明日も早起きだから、おやすみなさい。

 

 

Sep. 6

It was the second day of my business trip in Hokkaido.

 

I waked up at 5:30 am and went for a 3 km run.

It was a very nice running.

 

Then we visited to wineries in Yoichi.

 

We went to Domaine Takahiko, which is a very popular winery, with no appointment.

Their wine is one of the most difficult to find in Japan.

 

Fortunately, Mr. Takahiko Soga, who is the owner & winemaker, received us well.

It was the first time I had come here in the past two years.

 

He guided us his Pinot Noir single vineyard.

There was very well organized as usual.

 

I found out the cultural system was changed.

He is changing the system from “Cordon de Royat” to “Champagne” or “Guyot Double”.

 

The very small rain is good for his vines.

He said he could expect the best vintage wine ever.

 

 

Then we moved to “Burgundy”, which is a new vineyards in Yoichi.

 

The vineyards were started three years ago by Mr. Matsumura, who is my old client of Cave de Relax.

I have become his sales agent from his first vintage.

 

He guided us his new cellar completed last month.

He remodeled an old cherry factory to the wine cellar.

 

It is a very well organized cellar.

He will start making his wine here is this year.

 

Then he guided us to his vineyards.

The newest vineyard is located in the steep hillside.

The soil is gravel, which is not often find in Yoichi.

 

The very small rain was very hard for his young vines.

Desperately, he poured water to the young vines many, many times.

 

He will harvest the three year-old Pinot Noir this October at the first time.

I am very looking forward it.

 

Thank you very much, Matsumura-san.

 

 

Then we visited to NIKI Hills Winery with no appointment.

The reservation is necessary to visit here but we made a rush.

 

Fortunately, Mr. Maro, who is the chief winemaker, received us well.

 

He guided the winery by himself for us.

 

What a gorgeous winery is this!

 

We were amazed at how beautiful view, how rich facilities and how elegant building.

 

Mr. Maro served a glass of cold his sparkling wine at the terrace.

Unfortunately, because I was a driver, I couldn’t taste it.

 

Then he guided us to the vineyard.

They started planting vines in 2016.

The vineyard has expanded to nine hectare.

 

The winery has an excellent restaurant, wineshop and hotel, too.

 

Then he guided us to the wine cellar.

 

Amazing!

 

What a great wine cellar is this!

 

Fortunately, I bought several fine bottles difficult to find at the wineshop.

Thank you so much, Maro-san.

We moved a lot!

 

 

Finally, we went to Shakotan Peninsula and stayed there.

 

By the way to our hotel, we dropped in Distillery Shakotan Blue, which is a Craft Gin producer, and see the factory.  

 

It was a very good factory.

 

We stayed in Iida, a small restaurant & Hotel in Shakotan Peninsula.

 

We enjoyed an outstandingly fresh seafood dishes with Relax Wine.

 

We had a crazy night here!