8/12
本日、2回目のワクチン接種を終えました。
休肝日
8/13
ワタシ2回目も、ちょっと腕が痛いくらいでワクチンの副反応は、ほとんどありませんでした。
まずは良かった。
さて、今日はお料理当番。
生きた殻付きのホタテをゲット。
さっと捌きます。
ヒモはお刺し身に。
むき身はカルパッチョにしました。
トッピングは、キウイ、レモンの皮、チャービル、クレス。
キウイとホタテは、よく合います。
グリーンサラダ
鹿児島ダブルエックス・ヒレ肉と梨のソテー ブラックベリーソース
ポークと梨も、とても良く合います。
今日のお料理も上出来でした。
1本目 ラ・クロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019 1,580円
ホタテのカルパッチョに合いそうな冷蔵庫に冷えてるワイン、迷わずこれを選びました。
牡蠣の養殖が盛んな南フランスのメーズ近郊の白ワイン。
この日記ではお馴染みですね。
牡蠣に良く合うワインとして世界中のオイスターバーでも人気のワイン。
牡蠣に合うなら、ホタテにも合うはず。
で、やっぱバッチリです。
新鮮な柑橘系の果実味と酸、際立つミネラル感。
ホタテが新鮮なこともあって、いわゆる貝のオフフレーバーがまったく現れません。
っていうか、ホタテの旨味、ミネラル感と抜群のマリアージュ。最高です!
2本目 アル・エ・ディレ ピノ・ネーロ 2018 1,650円
ヒレ肉のブラックベリーソースには、やっぱピノ・ノワールだと思って、アルベルトのピノ・ネーロにしました。
イタリア・ヴェネト産のクラフト系ピノ・ノワールです。
ピュアな赤いベリー系の果実味とキレイな酸が見事にソースとマリアージュ。
梨のソテーにも良く合います。
美味しい料理と美味しいワインは幸せを呼びます。
いや、美味しい、ほんとに。
Aug. 12
I took the second vaccine injection.
No Wine Day
Aug.13
Fortunately, I didn’t have any side effects of the vaccine except a little arm pain.
I cooked dinner.
I got living scallops.
I cooked them Sashimi and Carpaccio.
The toppings of carpaccio were kiwi fruits, chervil, cress and lemon skin.
Kiwi and scallop made a very nice combination.
Green Salad
Pork and Pear Sauté with blackberry sauce.
Very good!
1st La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019 1650 yen
Without hesitation, I chose this Languedoc white wine from my refrigerator to make a pairing with the scallop.
The vineyards are located near Mèze where is a famous oyster growing area.
Picpoul de Pinet is well-known as a good wine for oyster.
I think this one is also good for scallop.
Yes, I was right, very right.
They showed a very good marriage.
The fine fruits, citrus and minerals of this wine are very good for the umami and minerals of scallop.
What a great pairing is this!
2nd al & dile Pinot Nero 2018 1650 yen
I thought the blackberry sauce needed some good Pinot Noir.
Then I chose Alberto’s Pinot Noir made in Veneto.
I was right, very right, too.
I felt delicious red fruits, charming acidity, elegant tannin and comfortable mouthfeel.
It was very good for pear, too.
A good wine and good dish let me happy.
Very good!