幸せを呼びます!

8/12

本日、2回目のワクチン接種を終えました。

 

 

 

 

 

 

休肝日

 

 

8/13

ワタシ2回目も、ちょっと腕が痛いくらいでワクチンの副反応は、ほとんどありませんでした。

まずは良かった。

 

 

さて、今日はお料理当番。

生きた殻付きのホタテをゲット。

 

 

 

 

さっと捌きます。

 

 

 

 

ヒモはお刺し身に。

 

 

 

 

むき身はカルパッチョにしました。

 

 

 

 

トッピングは、キウイ、レモンの皮、チャービル、クレス。

キウイとホタテは、よく合います。

 

 

グリーンサラダ

 

 

 

 

 

鹿児島ダブルエックス・ヒレ肉と梨のソテー ブラックベリーソース

 

 

 

 

ポークと梨も、とても良く合います。

今日のお料理も上出来でした。

 

 

 

 

 

1本目 ラ・クロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019  1,580円

ホタテのカルパッチョに合いそうな冷蔵庫に冷えてるワイン、迷わずこれを選びました。

牡蠣の養殖が盛んな南フランスのメーズ近郊の白ワイン。

この日記ではお馴染みですね。

牡蠣に良く合うワインとして世界中のオイスターバーでも人気のワイン。

牡蠣に合うなら、ホタテにも合うはず。

で、やっぱバッチリです。

新鮮な柑橘系の果実味と酸、際立つミネラル感。

ホタテが新鮮なこともあって、いわゆる貝のオフフレーバーがまったく現れません。

っていうか、ホタテの旨味、ミネラル感と抜群のマリアージュ。最高です!

 

 

2本目 アル・エ・ディレ ピノ・ネーロ 2018  1,650円

ヒレ肉のブラックベリーソースには、やっぱピノ・ノワールだと思って、アルベルトのピノ・ネーロにしました。

イタリア・ヴェネト産のクラフト系ピノ・ノワールです。

ピュアな赤いベリー系の果実味とキレイな酸が見事にソースとマリアージュ。

梨のソテーにも良く合います。

美味しい料理と美味しいワインは幸せを呼びます。

いや、美味しい、ほんとに。

 

 

Aug. 12

I took the second vaccine injection.

 

No Wine Day

 

 

Aug.13

Fortunately, I didn’t have any side effects of the vaccine except a little arm pain.

I cooked dinner.

 

I got living scallops.

 

I cooked them Sashimi and Carpaccio.

 

 

The toppings of carpaccio were kiwi fruits, chervil, cress and lemon skin.

Kiwi and scallop made a very nice combination.

 

 

Green Salad  

 

 

Pork and Pear Sauté with blackberry sauce.

 

Very good!

 

 

1st La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019  1650 yen

Without hesitation, I chose this Languedoc white wine from my refrigerator to make a pairing with the scallop.

The vineyards are located near Mèze where is a famous oyster growing area.

Picpoul de Pinet is well-known as a good wine for oyster.

I think this one is also good for scallop.

Yes, I was right, very right.

They showed a very good marriage.

The fine fruits, citrus and minerals of this wine are very good for the umami and minerals of scallop.

What a great pairing is this!

 

 

2nd al & dile Pinot Nero 2018  1650 yen

I thought the blackberry sauce needed some good Pinot Noir.

Then I chose Alberto’s Pinot Noir made in Veneto. 

I was right, very right, too.

I felt delicious red fruits, charming acidity, elegant tannin and comfortable mouthfeel.

It was very good for pear, too.

A good wine and good dish let me happy.

Very good!