デラうま鰻ご飯

7/30

休肝日

 

 

7/31

夏バテ気味です。

daimajoさまにお願いして、スペシャリテの「デラうま鰻ご飯」を作ってもらいました。

「箸を入れたら鰻をつかまざるを得ないほど鰻を入れてほしい」とのリクエストにお応えいただき、鰻がいっぱい入っています。

 

 

 

 

デラうまでした。

 

 

 

 

1本目 小布施ワイン ソッガ ペールエフィス ソーヴィニヨン・ブラン オーディネール 2020

小布施ワインの畑に隣接するカクトウ農園で佐藤親子が栽培するブドウで仕込んだワインです。

オーディネールとはフランス語で「普通の、普段の」という意味ですが、これは特別に美味しいソーヴィニヨン・ブランです。

裏ラベルに「流行りのソーヴィニヨン・ブラン香を特異的に出す酵母は使用せず素直に醸造しています。」と書いてあります。

なるほど、過度の香草感やチノール由来の香りはありません。

しかしながら、この白桃・レモン・洋ナシを思わせる果実のヴォリューム感、和柑橘を思わせる優しい酸、穏やかながら研ぎ澄まされた剣のようなミネラル感。

そしてどこまでもピュアで透明な口当たり。

まさしく偉大なワインだと思われます。

コルクはDIAM-10、長いです。

 

 

 

 

そっか、これ長期熟成のポテンシャルを曽我さんが感じているわけですね。

これ1本しか買ってません。どこかで探してもっと買わなくちゃ。

 

 

2本目 ココ・ファーム こころみシリーズ MV雲の時間 茜  3,000円

北海道・余市の契約農家が栽培したピノノワール(93%)を主体にいろいろなブドウをブレンドして造られたワインです。

いろいろなブドウとは、ツヴァイゲルト、カベルネ・フラン、アルモ・ノワール他とのこと。

アルモ・ノワールって聞きなれない品種ですが、カベルネ・ソーヴィニヨンとツヴァイゲルトの交配種。

山梨で交配された日本品種です。

9割以上がピノ・ノワールなので、赤いフルーツ感、ベリー系の酸、ミントのニュアンスも感じます。

MCで醸したビオワインに似たニュアンスもありますね。

ピノとガメイをブレンドした、パストゥーグランに似てるかな。

存在感の強いワインです。

今後注目していきたいシリーズです。

 

 

 

Jul. 30

No Wine Day

 

 

Jul.31

I have got tired because of the summer heat.

I asked daimajo-sama to cook her Specialite, ” Dera-Uma Unagi Gohan”, which means “Super-Delicious Grilled-Eel Rice”.

 

It was very nice.

Unagi beat my summer fatigue.

 

 

1st Obuse Winery Sogga pere et Fils Ordinaire Sauvignon Blanc 2020

It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in Kakuto Vineyards in Nagano.

The wine name is ordinary but this one is very special white wine.

The back label says, “We don’t use some special yeast which makes strong Sauvignon aroma and flavor.”

Well, it has a delicate aroma, very dense fruits, elegant citrus and very fine minerals.

The taste was very pure and natural.

I am sure it is a great Sauvignon Blanc in Japan.

The cork is DIAM-10.

It means this one has a long mature potential.

 

 

2nd COCO Farm & winery Kumo no Jikan Akane MV

It is made from 93% Pinot Noir, 2% Zweigelt and 5% other grape varieties grown in Yoichi Hokkaido.

I felt many red berries, strong acidity and herb mints nuance.

I also flet some BIO wine taste produced by MC method.

The style is something similar to Bourgogne Passetoutgrain.

It is an impressive wine.

I want to keep on eye on this wine.