ダーク・ウイーク?

4/29

大型連休が始まりました。

でも、今年の連休はゴールデン・ウイークではなく、ダーク・ウイークの様相ですね。

 

 

ワタシも今日はお休み。

庭の草むしりをしようと思っていましたが、雨で断念しました。

 

で、お料理当番。

 

 

 

 

近所のオダキューOXで、江の島で今朝上がったばかりの、真鯵と鰆をゲットしました。

 

 

 

 

真鯵はお刺し身に、

 

 

 

 

鰆はポワレにしました。

 

 

 

 

地魚は鮮度が全く違います。超デラウマでした。

 

 

 

 

1本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ シャルドネ 2019   2,200円

山梨・勝沼の三輪窪地区にあるワイナリーの自社畑収穫のシャルドネで仕込んだワイン。

完熟したシャルドネならではのヴォリューム感を感じます。

雑味のないピュアで自然な味わいは、マルサンのオーナーの若尾さんの真骨頂。

ブドウの味わいがストレートに表現されています。

本当にブドウが見える感じなんです。

いや、ほんとに美味しいです。

 

 

2本目 ファンキーシャトー ピノ・グリ 2019  3,780円

今月、神戸のR the wine shop で購入。今日は2本目も白ワインです。

長野県の上田市と安曇野市に挟まれた青木村で、自然なワイン造りを目指すワイナリーです。

ファンキーシャトーは「いま、日本のワイナリーの中で一番おいしい」とかいう人もいて、前々からずうっと気になっていましたが、実はワタシ初めて飲みます。 

おお、ゆったりとした濃厚なアロマはビオ系ワインのそれ。

ピノ・グリならではの厚みのあるボディから、複雑な何種類ものフルーツの味わいが沸き上がります。

白桃、リンゴ、メロン、カリン、梨、ラフランス。

いや、想像以上にスケールの大きなワインですね。

鰆のポワレにかけた、濃い目に煮詰めた魚介のソースにぴったりとハマりました。

うーむ、ファンキーシャトー、素晴らしいワインですね。

 

 

Apr. 29

 

Golden Week holidays was starting from today.

However, it is not Golden Week but Dark Week, I think because of the state emergency.

 

I cooked dinner.

I got very fresh local fishes at Odakyu OX near mu home.

 

I cooked Sashimi and Poêlé.

 

Outstanding!

They were really different from an ordinary cooking.

 

 

1st Marusan Wine Miwakubo Chardonnay 2019  2200 yen

It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyards in Miwakubo, Katsunuma Yamanashi.

I felt very clean fruits, elegant acidity, tender mouthfeel and fine minerals.

Also I could see the real ripe grapes in the glass.

What a charming white wine is this!

It is a very natural and tasty Chardonnay.

 

 

2nd Funky Chateau Pinot Gris 2019  3780 yen

I bought this one at R the wine shop in Okamoto.

Funky Chateau is a small family winery located at Aoki-mura, which is a small mountain side village in Nagano.

Because of the small products, the wine is difficult to find.

I tried to taste Funky Chateau at the first time.

Well…  Oh! I felt a big scale aroma, many kinds of delicious fruits, like a peach, melon, apple, pear, etc.

The taste touch was a kind of BIO wine.

It was very good for seafoods today.

I understand why Funky Chateau is difficult to find.