東京はポカポカ陽気

2/7

今日の東京はポカポカ陽気。

セーター1枚で散歩をしても、汗ばむくらいの暖かさでした。

 

 

昨日の手巻き寿司の残りのお刺身を使って、海鮮パスタを作りました。

 

 

 

 

とても美味しくできました。

 

 

 

 

1本目 ラ・クロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019  1,580円 + 税

この価格帯で、ワタシの一番のお気に入りの白ワイン。

南仏ラングドック産の地ブドウ、ピクプール100%で仕込まれています。

やっぱ、ダントツに美味しいです。

透き通った果実味、きれいな柑橘系の酸、研ぎ澄まされたミネラル感。

フワっとして、ツルンとして、カチンとしています。

食レポなどで上記のような擬態語を多用することは、ボキャブラリーの貧しさを自ら証明するようなものです。

ワインの専門家として反省しなくてはいけませんね。

 

 

2本目 チェスコン カベルネ NV  1,100円 + 税

昨年末、イタリア・ヴェネトのチェスコンから新しく発売された赤ワイン。

サステイナブル農法で栽培されたカベルネ・ソーヴィニヨン50%とカベルネ・フラン50%で仕込んでいます。

これ、一般的なカベルネの、濃厚で渋みが強いスタイルとは真逆の冷涼エレガント系。

軽めのタッチですが、果実味はしっかりしているし、後味がとてもきれいです。

さらりとした飲み口が印象的です。

これ、すごく美味しいです。

 

 

Feb. 7

It was a very warm day in Tokyo.

 

I cooked a pasta using the leftover sashimi from Temaki-Sushi yesterday.

 

Very good!

 

 

1st La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019  1580 yen + tax

It is my most favorite white wine in this class.

It is made from 100% Pucpoul grown in the estate vineyards by sustainable farming.

It is outstandingly delicious.

I love the clean fruits, very good citrus and tremendously fine minerals.

The style is really pure and natural.

Great!

 

 

2nd Cescon Cabernet NV  1100 yen + tax

We received this brand-new red wine last December.

It is made from 50% Cabernet Sauvignon and 50% Cabernet Franc grown in Veneto Italy.

The general image of Cabernet is dark, tannic and full-bodied.

But this one is totally opposite.

I felt fresh aroma, elegant fruits, nice acidity, light tannin and comfortable after taste.

The mouthfeel was very cool.

I like this style very much.

It is a truly good wine, I think.