ふらのワインをゲット

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休肝日

 

 

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本日、板橋にある父母のお墓に新年のお参りをしました。

帰り道に池袋東武百貨店で開催中の「冬の大北海道展」に立ち寄りました。

 

 

 

 

ふらのワインさんが今年も出展していました。

醸造責任者の高橋さん自らが、売り場でお客様にワインをご案内しています。

 

 

 

 

ふらのワインは北海道内の限定発売品。

看板ワインの羆の晩餐他、通常はネットでも買えない稀少なキュヴェをゲット。

うれしいです。

 

 

 

 

 

1本目 ボデガス・クエヴァ オレンジ 2018  2,980円 + 税

これまた帰り道に立ち寄った多摩市のリカー・モリサワさんで購入しました。

スペイン・ヴァレンシア地方のナチュラルワインの生産者が仕込んだオレンジワイン。

地品種のタルダナ60%とマカベオ40%を15日間かけて醸しているそうです。

これ、まさにオレンジの風味。

甘い柑橘系のアロマとともに爽やかな酸が綺麗に伸びます。

ゆったりとした何とも言えぬ滋味とブドウの旨味がいっぱいです。

これは美味しいですね。

このワイン知らなかったのでネットで検索したら、神戸のR the Wine Shop の渡辺さんもお勧めしていました。

知る人ぞ知る有名なナチュール・オレンジだったようです。

 

 

2本目 楠ワイナリー ピノ・ノワール 2018  3,600円 + 税

1本目のロゼが、あまりに自然で優しく美味しかったので、2本目もそういう感じのワインと思い予定を変更して楠ワインを抜きました。

裏ラベルに「飲み頃は2021年秋以降」と書いてありましたが、なるほど初め硬くて香りが開きません。

しばらくグルグルとグラスを回していると、ゆっくりと赤いベリー系のアロマが立ち上がってきました。

だんだんと味わいもジュクジュクしてきて、楠ワイナリーのピノ・ノワールらしさが見えてきました。

もちろん、とても美味しいのですが、綺麗に熟成をした楠さんのピノは、こんなもんじゃないこと、daimajoさまは知っています。

「あーた、抜くタイミングを間違えたわね。ボーっとワイン選んでんじゃねーよ!」と辛口のコメントをいただきました。

はい、今後一層の努力をする所存です。

 

 

Jan. 18

No Wine Day

 

 

Jan. 19

I visited the grave of my parents near Ikebukuro.

 

By the way to home, I dropped at “Winter Hokkaido Fair” held in Tobu Department Store in Ikebukuro.

 

I visited Furano Wine booth and met Mr. Takahashi, who is the winemaker of the winery.

 

Furano Wine is distributed in only Hokkaido.

 

I was very happy to get several bottles of Furano Wine.

 

Thank you very much, Takahasi-san!

 

 

1st Cueva Orange 2018  2980 yen + tax

Also, By the way to home today, I dropped at Liquor Morisawa in Tama Newtown and bought this orange wine.

Cueva is a popular “Natural Wine” producer in Valencia Spain.

It is made from 60% Tardana and 40% Macabeo macerated for 15 days without sulfur.

I felt strong orange citrus aroma, very good acidity and very natural fruits flavor.

What a delicious orange wine is this!

Especially, daimajo-sama loves such style natural wine very much!

Thank you very much, Mirisawa-san!

 

 

2nd Kusunoki Winery Pinot Noir 2018  3600 yen + tax

Because the first wine was very natural and elegant, I wanted to taste some similar style red wine.

Then I chose this Pinot Noir made in Nagano Japan.

The back label said, “You should open this bottle after autumn in 2021.”

The label was true.

At first, I didn’t feel any aroma.

The taste was very solid.

After the five minute swirling, good red berry aroma and charming fruits were coming up.

It is tasty but I had to wait for opening this one.

But I was sure again that Kusunoki Pinot Noir had a big potential.