山梨の老舗ワイナリー

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今日もお料理当番です。

 

今日はキリタンポ鍋。

地鶏のガラと手羽元、皮を朝から約6時間煮込んでスープをとりました。

 

 

 

 

とても美味しくできました。

 

 

 

 

 

1本目 駒園ヴィンヤード 西野甲州 2020  1,900円 + 税

山梨・塩山で長い歴史を持つ駒園ヴィンヤード(旧五味葡萄酒)が、南アルプス市西野地区の醸造用ブドウ生産組合の甲州で仕込んだ白ワイン。

すっきりとした酸と、きりっと引き締まったミネラル感。

ほのかな渋みと、バナナを思わせるトロピカルフルーツの香りも感じます。

ピュアできれいな甲州です。駒園ヴィンヤードならではのキレ味と奥行きの深さがあります。

これ、好きだわ。

 

 

2本目 マルサン葡萄酒 百 ベリーA  2019  1,330円 + 税

マルサン葡萄酒は、勝沼で江戸時代から続くブドウ栽培者。

老舗中の老舗ですが、一般には流通していないので、知る人ぞ知る家族経営のワイナリーです。

現オーナーの若尾さんは、プロ・トロンボーン奏者の顔も持つ異色の経歴。

このベリーA、穏やかで本当に優しい味わいです。

口に含むとほっとする感じ。

果実味も酸も渋みも、みーんな自然で穏やかですが、しっかりとした飲みごたえがあります。

これも実に綺麗なワイン。コスパもバッチリ高いです。

キリタンポ鍋にもぴったりでした。

 

 

 

Jan. 17

I cooked dinner, Kiritampo- Nabe.

 

 

I took a chicken soup spending 6 hours.

 

 

Good job!

 

 

1st Comazono Vineyard Nishino Koshu 2020  1900 yen + tax

Comazono Vineyard is an old winery in Enzan, Yamanashi.

It is made from 100% Koshu grown in Nishino, Yamanashi.

I felt clean acidity and fine minerals.

Also I felt slight tannin and some tropical fruits flavor.

The style is very pure and natural.

I like this Koshu very much.

 

 

2nd Marusan Winery Hyaku Bailey-A 2019  1330 yen + tax

Marusan is an old family winery and one of the oldest grape grower in Katsunuma Yamanashi.

Because their production is very small and not on the public circulation, the winery is a little known.

Mr. Wakao, who is the owner, grape grower and wine maker, has a long carrier of a professional trombone player, as well.

It is a very fine Muscat Bailey-A.

I felt elegant fruits, modest acidity, mild tannin and comfortable mouthfeel.

The style is very pure and natural.

It has a very high cost performance.

It was a very good for Kiritampo-Nabe.