武相荘に立ち寄りました

1/15

休肝日

 

 

1/16

散歩の途中、通りかかった武相荘に立ち寄りました。

 

 

 

 

太平洋戦争の敗戦処理の実務に当たった事で知られる実業家の白洲次郎と、妻で芸術家の白洲正子の自宅を公開したミュージアムです。

 

 

 

 

家の近くにあるので良く前を通りますが、入場料の千円が惜しくて中に入ったのは10年ぶり。

 

 

 

 

これが実に素晴らしい場所でした。

 

 

 

 

以前入った時には全く興味がわかなかった陶器のコレクションに、とても感銘を受けました。

以前は、「こんな小さな庭か」と思った庭も、その味わいのある趣に心を打たれました。

歳をとるって、きっとこういうことなのね。

悪くないかも。。

 

 

さて、今日もお料理当番。

 

ホタテとミニトマトのソテー

 

 

 

金次郎野菜とフルーツにんじんのサラダ

 

 

 

 

鹿児島産黒毛和牛のステーキ 柚子風味の赤ワインソース

 

 

 

 

今日も上手にできました。

 

 

 

1本目 丹波ワイン てぐみ NV  1,680円 + 税

京都の丹波ワインがマスカットベーリーAで仕込んだロゼ色のワイン。

亜硫酸無添加、無濾過で仕込んでいます。

弱発泡のペティアンですね。

自然な赤い果実味、きれいな酸、やさしい舌ざわり。

いや、これ美味しいです。

特に最近、添加物に厳しいdaimajoさまは「これは美味しい、すごく美味しい。」と絶賛しています。

そういえば、丹波といえば明智光秀ですね。最終回、どういう展開になるのかな?

 

 

2本目 タケダワイナりー サンスフル 赤 2018  2,100円 + 税

タケダのサンスフルは、将棋の駒で有名な山形県天童市の花輪和雄氏のグループの栽培するマスカットベーリーAで仕込みます。

これも亜硫酸無添加、無濾過のワインです。

キャップに王冠を使っていますが、これは発泡性はほとんど感じません。

自然でチャーミングな赤い酸と果実味があふれます。

くだもの感がいっぱい、生のブドウのエッセンスを感じます。

これもdaimajoさまは絶賛。「今日のワインは実にうまい!」 そうです。

よかったです。

 

 

 

Jan. 15

No Wine Day

 

 

Jan. 16

By the way on walking, I dropped at “Buaiso Museum” near my house.

It used to be the house of Mr. & Mrs. Shirasu.

Mr. Jiro Shirasu was a famous business man and Mrs. Masako Shirasu was a famous writer.

 

I enjoyed to see a nice old house, beautiful garden and a lot of installations.

 

 

Then I cooked dinner.

 

 

Scallop and Tomato Sauté

 

 

Local Herbs and Carrots Salad

 

 

Wagyu Beef Steak

 

 

Good job!

 

 

1st Tamba Wine Tegumi NV  1,680 yen

Tamba Wine is located in Kyoto.

This rose Petillant is made from 100% Muscat Bailey-A.

It is produced without sulfur and bottled by non-filtered.

I felt soft babbles, nice red berries and good acidity.

The taste is very natural.

It is a favorite style of daimajo-sama, recently.

She said, “I love this one!”

 

 

2nd Takeda Winery Sans Soufre Rouge 2018  2100 yen + tax

It is made from 100% Muscat Bailey-A grown by Mr. Hanawa in Tendo Yamagata.

Also, it is produced without sulfur and bottled by non-filtered.

The bottle uses a cap crown but it doesn’t have babbles.

I felt very charming red fruits, very good acidity and really comfortable mouthfeel.

The style is favorite one of daimajo-sama, too.

She said, “The both of bottles today were tremendously delicious!”

Well, it’s GR8 for me.