きりたんぽ鍋と日本ワイン

12/4

休肝日

 

 

12/5

お料理当番。

今日は久しぶりにきりたんぽ鍋を作りました。

手羽元を朝からコトコト煮詰めて6時間。

 

 

 

良いスープが取れました。

 

 

きりたんぽ鍋、とても美味しかったです。

 

 

 

1本目 さっぽろ藤野ワイナリー ラ・メール 2018  2,750円 + 税

先月札幌のワインショップ・フジヰさんで購入しました。

醸造・栽培責任者の浦本さんの師匠は、KONDOヴィンヤードの近藤さん。

近藤さん仕込みの自然なブドウの風味があふれる一本です。

ミュラー・トゥルガル、バッカス、ケルナーのブレンド。

無濾過、亜硫酸ごく少量添加ならではの、ふわーとした優しい味わいに、完熟したブドウの旨味をたっぷりと感じます。

これ、最近のdaimajoさまが大好きなスタイル。

札幌のワインバーで飲んだNoraPon に似てるかな?

いや、浦本さん、きてますね。

きりたんぽ鍋にぴったりでした。

 

 

2本目 ダイヤモンド酒造 シャンテ Y・A ますかっとベーリーA Yキューブ 2018  2,700円 + 税

これは、だいぶ前に板橋のとだや酒店さんで購入しました。

山梨・穂坂の契約栽培農家、横内政彦氏と横内才仁氏の仕込んだブドウで仕込まれています。

通常のますかっとベーリーA Plus の上級キュヴェです。

凝縮した赤い果実味としっかりとした酸に、樽貯蔵由来のココナッツのような香ばしい香りを感じます。

やっぱ、ヨシオさんの造るベーリーAは特別ですね。

なんか、みんなブルゴーニュっぽくなります。

よいワインですねー。

 

 

Dec. 4

No Wine Day

 

 

Dec. 5

I cooked dinner, Kiritanpo-Nabe.

 

I took a soup boiling chicken wings for 6 hours.

 

Very good job!

Delicious!

 

 

1st Sapporo Fujino Winery La Mer 2018  2750 yen + tax

I bought this one at Wine Shop Fujii in Sapporo last month.

It is made from Muller Thurgau, Bacchus and Kerner grown in Hokkaido.

It is macerated with very a little sulfur and bottled by non-filtered.

I felt very natural fruits, elegant acidity and very soft mouthfeel.

The style is a kind of “Vin de Nature”, I think.

It is the favorite style of daimajo-sama recently.

It is a very fine Hokkaido Wine.

It is very good for Kiritanpo-nabe today.

 

 

2nd Diamond Winery Chanter Muscat Bailey-A Y cube 2015   2700 yen + tax

I bought this one at Sake-no-Todaya in Itabashi last September.

It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Hosaka Yamanashi.

I think this winey is one of the top Bailey-A producers in Japan.

I felt concentrated red fruits and very fine acidity with some creamy nuance from cask maturing.

I think this one is a special Muscat Bailey-A.

I felt some nuance of Burgundy fine wine.

Very good!