手巻き寿司と木村葡萄園

11/27

お料理当番。今日は手巻き寿司です。

 

 

 

 

生バチマグロ、真鯛、真アジ(でかい)、サーモン、活ホタテ、自家製イクラ、ミズタコ、ヤリイカ、白子、生ウニ

 

 

 

 

いやあ、美味しいですねえ。。実に美味しいですねえ。。

 

 

 

 

1本目 千歳ワイナリー KUMURA VINEYARD SHIRO 2019  3,000円 + 税

先週訪問した千歳のワイナリー売店で購入。

千歳ワイナリーの通常のケルナーの上級ヴァージョン。ワイナリー限定販売。

余市・木村葡萄園で収穫したケルナーのフリーラン・ジュースのみで仕込んでいるそうです。

先週は大倉山のフレンチレストラン、ヌーヴェル・プースさんで通常の千歳のケルナーを飲んで感動しましたが、

これは、それにさらに磨きがかかった感じ。

とにかく透明できれいに伸びる酸と、絶妙なミネラル感。

実に美しいワインです。

 

 

手巻き寿司にぴったり。特に白子にぴったり。

 

 

2本目 千歳ワイナリー 北ワイン ピノ・ノワール 2018  3,600円 + 税

いやあ、このピノ・ノワールも超絶すばらしいです。

初めは、さらりと軽めの口当たりなんですが、そのうち気が付くとどんどんと味わいに深みが増してきます。

爽やかな赤い果実味、存在感のある酸に、木村葡萄園ならではの ”エッチな” 風味が上がってきます。

そのうえで、絶妙なバランス感。

とてもフレッシュで清楚な雰囲気だけど、どこかコケティッシュ。

女優でいえば広瀬すずみたいな感じでしょうか?

このクオリティーで3千円台のピノ・ノワールって、かなりお安く感じます。

兎にも角にも美味しいです。

 

 

なんと生ウニにもぴったりでした。

 

 

 

Nov. 27

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

 

What a delicious sushi is this today!!

 

 

 

1st Chitose Winery Kimura Vineyard Kerner Shiro 2019  3000 yen + tax

I bought this at the winery last week.

It is a more advance version of Kerner than I tasted at Nouvelle Pousse Okurayama in Sapporo.

It is made from only Free-run Juice of Kerner growing in Kimura Vineyard in Yoichi.

I felt super-clean fruits, ultra-fine acidity and tremendously sharp minerals.

So, so tasty!

Especially, it was very good for Shirako!

 

 

2nd Chitose Winery Kita Wine Pinot Noir 2018  3600 yen + tax

It is an outstanding Pinot Noir in Japan, I think.

It is made from 100% Pinot Noir growing in Kimura Vineyard.

At first, I felt a light touch.

However, Gradually, the style has changed a lot.

Then I felt dark-fresh fruits, very nice acidity and some coquettish nuance.

It is a really delicious Pinot Noir.

It has a very high cost performance, too.

Surprisingly, it was very good for Uni!