駒園ヴィンヤード ポニー 樽熟成

7/18

休肝日

 

 

7/19

お料理当番。

午後から久しぶりに青空が広がったので、食事の前にベランダに出てみました。

風が気持ち良かったです。

 

 

スルメイカのお刺身と、豆鰺の素揚げ

 

 

グリーンサラダ

 

 

黒毛和牛モモ肉のステーキ

 

 

和牛は近所のオダキューOXで買ったのですが、凄く美味しかった。

個人的には和牛は赤身に限ります。

 

 

 

1本目 駒園ヴィンヤード ポニー・ブラン 樽熟成 2019  1,680円 + 税  サンプル試飲

先週の木曜日に飲んで美味しくてびっくりした山梨・塩山の駒園ヴィンヤードの新製品、ポニー・シリーズの上級版です。

これもワイナリーからいただいたサンプルです。

ただで貰ったから誉めるのではなく、これは素晴らしい甲州です。

先週飲んだ甲州はステンレスタンクで醸造したクリーンでフレッシュな典型的なスタイルでしたが、こちらはリッチでエレガント。

同じ南アルプス市で収穫した甲州をフレンチオークの樽で発酵後、シュールリー状態でそのまま6カ月貯蔵したそうです。

よほどブドウが清潔でなければ、樽発酵&シュールリー樽熟成でこの綺麗な仕上がりにはならないと思います。

ふくよかで上品な南のフルーツ感、きれいな酸とたっぷりのミネラル感。

ブライドだったら甲州ではなくて、ピノ・グリージョと言ってしまいそうです。

いや、これはお見事。本当に美味しいですね、近藤さん。すごい。

 

 

2本目 駒園ヴィンヤード ポニー・ルージュ 樽熟成 2019  1,680円 + 税  サンプル試飲

赤も素晴らしい。

山梨さんのブラック・クイーン100%をこちらも6カ月樽熟成しているそうです。

フレンチオークが40%、アメリカンオークが60%だそうですが、アメリカンオーク的なバニラやココナッツオイルのような風味は皆無です。

先週のスタンダードな赤は、フレッシュで軽やかな赤ワインでしたが、こちらはしっとりとしたミディアムボディ。

果肉の厚みときめの詰まった果実の密度を感じます。

べリーやカカオの風味もありますね。

ブラック・クイーンの酸が見事にこなれて昇華しています。

いや、これ、ブラック・クイーンの傑作だと思います。

で、やっぱり思うのですが、値段、安すぎませんか?

これじゃ近藤さんの手間賃が、出ないでしょ?

 

 

 

 

Jul. 18

No Wine Day

 

 

Jul. 19

I saw the blue sky at the first time in these 10 days.

I tasted a glass of wine at my balcony.

Very nice!

 

I cooked dinner.

 

Sashimi

 

 

Fried Baby Scads 

 

 

Green Salad

 

 

Wagyu Beef Steak

 

 

Very good!

 

 

1st Comazono Vineyard Pony Blanc Cask Matured 2019  1680 yen + tax  Sample Tasting

It is the high-grade cuvee of Pony Blanc made in Enzan Yamanashi from 100% Koshu.

I tasted standard Pony Blanc last week, which is a fresh and pure style.

This one is very rich and elegant style.

It was fermented in French oak cask and matured in the cask for 6 months by Sur Lie method.

I was amazed at the clean tropical fruits, beautiful acidity, and comfortable minerals.

It’s very rich and elegant.

If I tasted this one by blind, I would say ” It is Pinot Gris”.

I am sure it is a very fine Koshu wine.    

 

 

2nd Comazono Vineyard Pony Rouge Cask Matured 2019  1680 yen + tax  Sample Tasting

The red is also outstanding.

It is made from 100% Black Queen grown in Yamanashi.

It is matured in 40% French Oak cask and 60% American Oak cask for 6 months.

I didn’t feel any too oaky nuance.

I felt very rich-dense fruits, silky tannin and very nice mouthfeel.

I also felt nice red & black berries, tasty cacao and nuts.

It is a very charming and elegant red wine.

I think it is one of the best Black Queen wines in Japan.

The price is super reasonable, too.