お祝いに頂いたワイン

7/4

休肝日

 

 

7/5

本日は某所で外飲み。

 

少し豪華な日本料理をいただきました。

 

 

自粛期間は食べられなかったプロの料理人さんの作るお料理のありがたさが身に沁みます。

 

 

 

ワインも上等なものを持ち込みでいただいました。

 

 

 

 

1本目 J. ラサール キュヴェ・アンジェりーヌ プルミエ・クリュ 2009

このシャンパーニュのインポーター、AMZの武田さんから、新会社設立のお祝いにと頂戴しました。

この秀逸なRMシャンパーニュメーカーのトップキュヴェですね。

大事にとっておこうかとも思ったのですが、やっぱ抜いちゃいました。

J.ラサールのスタンダードなキュヴェは、マイフェーヴァリットな葉山のレストラン “ラマーレ” のハウスシャンパン的な存在で、ワタシのお気に入りの一本。

アンジェリーヌは初めて飲みましたが、一言で言って「凄まじく美味しいシャンパーニュ」でした。

沸き上がるエレガントなアロマ、研ぎ澄まされた果実の酸と、ブドウを感じるかすかな渋みがたまりません。

おお!と思わず声を出してしまいました。

これは美味しい。

武田さん、おいしいです。ありがとうございました。

「やっぱ、高けえ“しゃんぺん”はうめえーなー!」と品のない発言をしたことをお許しください。

 

 

2本目 ブリュンデルマイヤー ピノ・ノワール レゼルヴ 2016

これも新会社設立のお祝いに塩田萬治さんから頂いたオーストリー産の高級ピノ・ノアールです。

塩田さんはカーヴドリラックスの元スタッフで、オーストリーの現地ワイナリーで働いたのち、今はオーストリーワインのインポーター“エイ・ダブル・エイ”のスタッフとして活躍しています。

っややや! これも素晴らしいですわい。

オーストリーのピノ・ノワールを飲む機会はそうそうないのですが、これは実に見事。

冷涼なニュアンスはブルゴーニュにそっくり。

このエレガンスは、ブルゴーニュの秀逸なドメーヌのプルミエ・クリュ以上のクオリティーですね。

いや目を見張る美味しさです。

塩田さん、ありがとうございます。

今日のワインの美味しさは、一生の記憶に残ると思われます。

 

 

 

Sep. 4

No Wine Day

 

 

Sep. 5

I had a very fine Japanese dinner at some place.

 

Every dish was outstanding.

 

Because of the state of emergency, I couldn’t have such fine Japanese dishes for three month.

I felt deeply blessed in this kind of the opportunity.

 

I bought two super fine bottles there.

 

 

1st J. Lassalle Cuvee Angeline Premier Cru 2009

I was given this fine Champagne from Mr. Takeda, who is my old member of staff, to celebrate my new company establishment.

It is the top cuvee of the winery.

I amazed in the elegant taste.

I felt fragrant aroma, beautiful acidity, elegant fruits and comfortable minerals.

It’s amazing.

I think it is one of the most delicious Champagnes I have ever tasted.

Thank you very much for Takeda-san.

 

 

2nd Brundlmayer Pinot Noir Reserve 2016 

This Austria fine Pinot Noir is also a gift from Mr. Shioda, who is my old member of staff.

It is the most delicious Austria Pinot Noir I have ever tasted.

The quality is as same as a super-fine Burgundy Pinot Noir.

I felt deeply elegant fruits, glorious acidity, charming tannin and very long-beautiful after taste.

It was an outstandingly delicious Pinot Noir.

Thank you very much for Shioda-san.

I never forget today’s two bottles ever.