今日は北海道の稀少ワイン

4/24

休肝日

 

 

 

4/25

お料理当番

 

天然ヒラメのカルパッチョ、フルーツカクテル添え

 

 

グリーンサラダ

 

黒毛和牛モモ肉のステーキ

 

 

 

赤身のモモですが、柔らかくてデラウマ。

和牛は赤身が一番だと思います。

 

 

 

 

1本目 山崎ワイナリー ソーヴィニヨンブラン フォレスト 2018  4,520円 + 税

もうこれは抜群に美味しいソーヴィニヨンブランです。

世界のどこに出しても、引けを取らないと思う。

この厚みがあって優雅な果実味、きれいに伸びるエレガントな酸と抜群のミネラル感。

ロワールのすごく高いソーヴィニヨンブランと比べてみたい。

これ、最近の一年を振り返っても、一番のソーヴィニヨンブランです。

 

 

2本目 グランポレール 余市ピノノワール 2017  4,600円 + 税

サッポロビールから限定発売されたピノノワールです。

余市の弘津さんの畑収穫のピノノワールで仕込んでいます。

淡い色と味わいの中に、しっかりとした酸と、奥にピノのチャーミングな味わい。

アルコール度数が13%と、余市のピノにしてはちょっと上げすぎだと個人的には思います。

ブドウの筋がとてもいいので、将来楽しみだと思います。

 

 

 

 

Apr. 24

No Wine Day

 

 

 

Apr. 25

I cooked dinner.

 

Hirame Carpaccio with Fruits Cocktail

 

Green Salad

 

Wagyu Beef Steak

 

Very good!

 

 

1st Yamazaki Winery Forest Sauvignon Blanc 2018   4520 yen + tax

I think it is the best Sauvignon Blanc in Japan I have ever tasted.

It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in the estate vineyard in Mikasa Hokkaido.

I felt outstandingly rich-elegant fruits, tremendously excellent acidity and fabulously fine minerals.

It is my best Sauvignon Blanc in these years, for me.

I want to compare this with some super expensive Loire Sauvignon Blanc.

 

 

2nd Grande Polaire Yoichi Pinot Noir 2017  4600 yen + tax

It is made from 100% Pinot Noir grown at Hirotsu Vineyard in Yoichi Hokkaido.

Even though the color and taste is very light, I felt good acidity and charming red berries.

I think 13% alcohol degree is too much high in this area.

I suppose too much technic the winery used.

Because I could see the very fine grapes, this wine has a big potential, I think.