仁木町 ル・レーブワイナリー ”MUSUBI”

12/17

休肝日

 

 

 

12/18

北海道・仁木町のル・レーブワイナリーのオーナー、本間裕康氏がご来店。

医療技師から転身し、仁木町の耕作放棄地を取得し、現在1.9ヘクタールブドウ畑で8種類のブドウを育てています。

 

 

余市の10Rワイナリーで委託醸造した彼のファーストヴィンテージ ”MUSUBI” 2種をテイスティング。

MUSUBIは、7種類のブドウを野生酵母・亜硫酸無添加で醸造、ボトリング時に20mlのみSO2を添加しているそうです。

MUSUBI another story は、4種類の混醸 亜硫酸無添加だそうです。

どちらも、なんとも透明でエレガント。ふくよかなブドウの表情がはっきりと見えます。

わあ、ワインを飲んで久しぶりに驚きました。

 

 

2種類あわせて600本あまりの生産量のため、このファーストヴィンテージはワイナリーのカフェでしか販売していないそうですが、次のヴィンテージからはワインショップへ流通も考えているそうです。

はい、このワイン、うちで絶対買います。

本間さん、是非ともよろしくお願いします。

 

 

 

さて、夜は古い仕事仲間と六本木で忘年会。

 

 

美味しいお料理。

 

 

 

シャンパーニュ、ピクプールドピネ、ブルゴーニュ・ルージュをいただきました。

 

 

 

明日も忘年会。

本日ドボンは無しよ。

 

 

 

 

Dec. 17

No Wine Day

 

 

 

Dec. 18

I received Mr. Hiroyuki Honma, the owner & winemaker of Le Reve Winery in Nikicho Hokkaido.

He started his grape grown four years ago and produced his first vintage wine last year.

He brought the first vintage.

I was surprised at the very high quality of his wine.

Because a very small product, you can taste them at only his winery.

However, we probably be able to buy his second vintage.

I look forward to get them.

 

 

Thank you for the great experience, Honma-san!

 

 

 

In the evening, I joined in some end-year-party in Roppongi.

 

 

We enjoyed nice dishes, Champagne, Picpoul de Pinet and Burgundy Pinot Noir.

 

Very good job!