グラタン、でらうま

9/27

お料理当番。

 

マグロのタタキ風カルパッチョ

 

 

グリーンサラダ

 

 

シーフード、キノコとチキンのペンネグラタン

 

 

今日のグラタンの具材は、ボンビノス貝、ブラックタイガー、ホタテ、スルメイカ、エリンギ、ブナ茸、鶏のササミにペンネです。

 

 

いつにも増して上出来。でらうま。

 

 

 

1本目 キンタ デ アゼヴェード ヴィーニョ ヴェルデ 2016  1,500円

しばらく品切れしていたポルトガルの白ワインが再入荷。

ヴィンテージは変わりませんが輸入のロットが切り替わり、コルク栓からスクリューキャップになりました。

若い甲州のような水のような透明な色あい。

味わいも澄み切った名水のような透明感があります。

きれいな果実の酸とミネラル感。

これはシーフードに抜群です。

カツオにも、シーフードグラタンにもぴったりでした。

 

 

2本目 小布施ワイナリー ソッガ・ペールエフィス シラー 2016

小布施ワイナリーの自社畑に隣接する高山村のドメーヌ・カクトウで栽培されたシラーで仕込まれています。

色合いはピノノワールのような淡い赤。

味わいもピノノワールに似たベリー系の果実味がいっぱい。

でもそこはシラー、味わいの奥には力強い骨格が見え隠れします。

アルコール度数も14%と高いです。

これ、長期熟成させるとどんな味わいになるんだろう。

明日まだ在庫が残っていたらもう1本買ってみよう。

うん、興味津々。

 

 

 

Sep

I cooked dinner.

 

Bonito Carpaccio

 

Green Salad

 

Seafood, Mushroom and Chicken Gratin

 

Very, very good!

 

 

1st Quinta de Azevedo Vinho Verde 2016

We received the new arrivals from Portugal with the same vintage, which was out of stock for a while.

The cap has changed to screw for cork.

The color is very light like a water.

The taste is also very clean like a fine mineral water.

I felt very delicious fruits, good acidity and fine minerals.

Tasty! Tasty!

It was very good for Bonito and Gratin tonight.

 

 

2nd Obuse Winery Sogga Pare et Fils Syrah 2016

It is made from 100% Syrah grown at Domaine Kakuto vineyard in Takayama Nagano.

The color is very light like a Pinot Noir.

The taste is very elegant like a Pinot Noir, too.

I felt a lot of charming red berries and nice acidity.

However, I could find some big structure behind the light taste.

The Alcohol degree is 14%.

It is high as Japanese wine.

I would like to taste this after long mature.

Well… I will try it.