新しいワイナリー

7/24

お料理当番。

甘エビ、ホタテ、チェリートマト、アボカドのマリネ サフラン風味

 

 

焼き野菜サラダ

 

 

子羊の香草焼き

 

 

 

上出来、レストランみたい。(?)

 

 

 

1本目 ナゴミ ヴィンヤード ソーヴィニヨンブラン 2016

長野アルカンヴィーニュでワイン造りを学び、この秋いよいよワイン醸造免許を取得予定の、池 敬紘氏が2016年にアルカンヴィーニュで少量仕込んだファーストヴィンテージ。

池さんから直接頂いた貴重なサンプルです。

池さんの葡萄畑も長野の東御にあります。

硬質なミネラル感、厚みのある果実味、しっかりとした酸。

しっかりしている分、まだ硬いニュアンスがありますが、ファーストヴィンテージとしては、大変よく出来ていると思います。

この秋にはやはり極少量ですが、 セカンドヴィンテージとなる2017年のシャルドネ、ソーヴィニヨンブラン、ピノノワールがリリースされる予定です。

うん、うん、これは楽しみですね!

 

 

2本目 いわきワイナリー いわき夢ワイン フジノユメ 2016 2,700円

いわきワイナリーは、2015年に福島県いわき市に設立された新しいワイナリー。

これは日本固有のヤマブドウとメルローの交配種“富士の夢”100%で仕込まれた赤ワインです。

ヤマブドウ由来の濃厚な紅色。ポリフェノールが通常の醸造用品種の3倍含まれているそうです。

かなりすっぱいのかな?と先入観をもって口にしましたが、なんととても酸はおだやか。

もちろんしっかりとした酸ですが、まろやかなブドウの果実味とソフトなタンニンとあいまって、とても心地のよいバランス感があります。

ハイブリット種にありがちな、キーンとした金属感はまるで感じません。

同じヤマブドウ交配種の小公子に似ていますね。よく出来た小公子に似ています。

うん、美味しいです。やはりよく冷やして飲みましたが、爽快な味わい。

夏バテにも効きそうな感じ。

いわきワイナリー、これから注目してみます。

 

 

 

Jun. 24

I cooked dinner.

 

 

Shrimp, Scallop, Tomato and Avocado Cocktail with Saffron

 

 

 

Roast Vegetables

 

Roast Lamb

 

Very good!

 

 

 

1st Nagomi Vineyards Sauvignon Blanc 2016

Nagomi Vineyards is a new wine producer in Tomi Nagano.

It is their first vintage, only 463 bottles produced at Arc-En-Vigne Winery in Nagano.

I felt solid minerals, concentrated fruits and good acidity.

I think it is still early to open but it has a very good quality as the first vintage.

They established their wine cellar in this year and will release the second vintage soon.

I look forward to tasting them again.

 

 

2nd Iwaki Winery Iwaki-Yme-Wine Fuji no Yume 2016 2700 yen

Iwaki Winery is a new winery in Iwaki, Fukushima established in 2015.

Fuji no Yume is a Japanese hybrid grape born from Merlot and Yamabudo, which is Japanese original grape variety.

The color is very deep red as same as Yamabudo.

But the acidity is not so strong like Yamabudo.(Sometimes, Yamabudo has too much acidity to taste.)

I felt fine red fruits, good acidity and silky tannin.

It is very well-balanced as a Yomabudo hybrid grape.

It’s tasty, very nice.

I tasted this with very cool temperature.

It refreshed me a lot!