ル プティ トノーのシェフセレクション

6/28

 

庭のカベルネに笠カケをしました。

 

 

お料理当番。

今日はさくっと。

 

 

 

枝豆

 

 

 

本マグロ、スルメイカのお刺身

 

 

 

 

 

 

カブ、トマト、キュウリ、パプリカのマリネ

 

 

 

 

 

アサリのワイン蒸し

 

 

 

 

真鯵の塩焼き

 

 

 

さくっとおいしい。

 

 

 

1本目 オルティ シェフ・セレクシオン  2016

フレンチレストラン“ル・プティ・トノー”のオーナーシェフ、フィリップ・バットンさんから頂いたラングドック産の白ワイン。

ル・プティ・トノーさんのオリジナルハウスワイン。フィリップさん自らがワイナリーに出向いて選んだワインだそうです。

うーむ、さすがです。

厚みのある果実味にきれいな酸と豊かなミネラル感。

とても美味しいです。

フィリップさんと出会ってから、もう25年くらいかな。

とても勉強になります!

 

 

 

2本目 チュリリト ミネルヴォワ シェフ・セレクシオン 2015

赤もル・プティ・トノーさんのオリジナルハウスワイン。

これも本当に美味しいです。

ラングドックの中でも、ワタシが一番好きな赤ワインはミネルヴォワ。

フィリップさんがハウスワインに選んだのもミネルヴォワ。

ワインの好みは昔から似ています。

ミネルヴォワならではの密度の濃い果実味に、まろやかで上品なタンニン。

しっかりとした酸とミネラル感がワインのバランスを引きまとめます。

うーん、美味しい。フィリップさん、ありがとうございます!

 

 

 

 

 

 

Jun. 28

 

I put umbrellas on the grapes in my garden.

 

 

 

 

I cooked dinner.

 

 

Edamame

 

Sashimi

 

Steamed Clam

 

Vegetables Marinade

 

Grilled Aji

 

Very good!

 

 

 

1st Orthis Chef Selection 2016

I was given this Languedoc white wine from Mr. Philippe Batton, who is the owner & chef of Le Petit Tonneau, a popular French restaurant.

It is the original house wine of the restaurant.

Philippe selected this fine wine by tasting many samples.

I felt delicious fruits, nice citrus and fine minerals.

So tasty!

 

 

 

2nd Turrilite Minervois Chef Selection 2015

The red is also the original house wine of Le Petit Tonneau made in Minervois.

Minervois is my most favorite “A.O.C.” in Languedoc.

Philippe chose his original wine from Minervois.

The taste of he and I is similar from age-old.

I felt rich fruits, fine acidity, silky tannin and elegant after taste.

We met each other about 25 years ago.

Thank you very much for Philippe-san!