スペイン風料理にチャレンジ

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お料理当番。

今日は、スペイン風料理にチャレンジ。

 

 

生牡蠣

 

 

ミズタコのカルパッチョ

 

 

エスカリバーダ(茄子とパプリカの焼き野菜マリネ)

 

 

パエリア風炊き込みご飯

 

 

ワタシ、どうしても芯の残ったご飯になじめません。

やっぱり米は焚かなくちゃ。

 

 

というわけで、デラウマ。大成功。

 

 

 

1本目 ラクロワ グラシオ ピクプールドピネ 2016  1,380円

スペイン風料理だからスペインワインと思ったのですが、ちょうど良い感じのストックがありません。ま、ラングドックはスペインに近いし、生牡蠣もあることだからこれを抜きました。いや、いつもながら見事な果実味とミネラル感。生牡蠣はもちろん、タコにもエスカリバーダにもぴったりでした。

美味しいなあ。。

 

 

2本目 グスト オールドヴァイン モナストレル 2014 サンプル試飲

スペイン南部ムルシア州イエクラ産の赤ワイン。

アルティガ・フュステルのベン君が送ってくれたサンプルです。

樹齢の高い古木のモナストレル(仏語でムールヴェドル)で仕込まれています。

おお、これは濃厚、密度のつまった果実味がぎっしり。

アルコール分も14.5%とありますが、もっと高い感じがします。

今日のパエリア風炊き込みご飯はシーフードで作ったので、ちょっとパンチが強すぎた感じです。

いや、コスパの高いいいワインなんですよ。

“daimajo”さまは、濃いワインのときの定番で氷をいっぱい入れて飲んでいます。

さすがです。

 

 

 

 

Mar. 6

I tried to cook Spanish dishes today.

 

 

Oysters

 

Octopus Carpaccio

 

Escalibada

 

Steamed Seafood Paella

 

We always steam rice never bake.

 

 

1st La Croix Gratiot Picpour de Pinet 2016 1380 yen

I was going to open Spain wine but I didn’t have good one.

Then I opened this Languedoc white wine.

Languedoc is next door of Spain.

I like these fine fruits, nice citrus and nice minerals very much.

It was very good for not only oyster but also very good for octopus and escalibada.

Very good!

 

 

2nd Gusto Old Vines Monastrell 2014 Sample Tasting

The red was a sample wine from Yecla, Murcia in Spain.

It was made from 100% Monastrell (Mourvedle) old vines.

It was very dark, very concentrated and high alcohol.

Because the paella today was seafood cooking, this red is too much strong.

I think it is very fine Spain wine with very reasonable price.

Dainajo-sama put ice cubes into her glass and said “Tasty!”