楠ワイナリーは美味しいぞ

2/20

焼額山は今日も絶好のコンディション。

氷点下14度。とても寒いけど風がありません。

6時に起床して朝一番で上った山頂では、ダイヤモンド・ダストが見られました。

 

 

午前中だけでゴンドラ5本滑走。

最高の気分で、気持ちよくスキーができました。

 

 

 

スキーを昼過ぎで切り上げて早めに下山。長野駅に到着。

長野県には数えきれないくらいよく来ていますが、考えてみたら長野駅周辺は初めてです。

 

 

駅ビルの中で発見した“醗酵バー KAMOSU”。

長野県産の日本酒とワインが一日中グラスで楽しめます。

 

 

ワインだけで15種類もあります。

わー、飲みたいワインばっかり。しかも値段が驚くほどリーズナブル。

 

 

昨日、長野産ワインが飲めなかったリベンジです。

 

“信州まし野ワイン・シャルドネ16” with五平餅

 

 

“アルカンヴィーニュ・ブラン16”

 

“五一ワイン・ツヴァイゲルレーベ15”

 

 

“楠ワイナリー・ピノノワール15”

 

 

楠さんのピノが飲めました。超うれしい!!

 

 

そのあと、駅前を散歩して見つけたバル“シロッコ”に飛び込んでみました。

 

 

で、楠ワイン・パッサージュ・ルージュ13を発見。

カベルネフラン、メルロー、カベルネソーヴィニヨンのブレンド。

 

 

 

ゆったりとした果実味に、きめ細やかなタンニンときれいな酸。

楠ワイナリーならではの官能的なフレーバー。

いや、実に美味しい。

 

 

こちらのお店、お料理もすごくおいしいです。

 

 

野沢菜のピザが美味しくてびっくり。

 

 

最後にお会計が安くて、またびっくり。

 

 

 

帰りの新幹線まで時間が残り少なくなる中、さらに駅前にあった“MOKKIRI” でさくっと立ち飲み。

 

 

ここも楠ワイナリーがたくさんオンリスト。

もう一度、パッサージュ・ルージュ13と、鎧塚アミュレット14。

 

 

素晴らしい!

愉快な店主としばしワイン談義。

 

 

長野駅新幹線ホームで、偶然にも白馬のオーベルジュ、トロイメライのオーナー西野さんとバッタリ遭遇。

 

 

いや、お互い驚いたの何のって!!

 

 

濃密な2日間でした。

実に内容の詰まった2日間、いろんなことが起きました。

何より今回もケガなく良かったです。

 

ありがとうございました!!

 

 

 

Feb. 20

It was the best condition at Yakebitaiyama Ski Resort today, too.

Tempreture in the morning was -14℃.

It was very cold but very calm.

 

I could see the diamond dust on the top of the mountain.

 

I skied several long courses before lunch.

 

 

Then I went down the mountain and arrived at JR Nagano Station early evening.

 

I found a nice sake & wine bar named Kamoshi at the station building.

You can taste many fine local wines by the glass with very reasonable price.

 

I was so happy to taste fine Nagano wine by the glass.

 

Especially, Kusunoki Winery Pinot Noir, which is one of the most popular, most difficult to find Pinot Noir in Japan, was outstandingly tasty.

 

 

Then I walking around central city in Nagano and found a nice wine bar named Sirocco.

Fortunately, I found Kusunioki Winery Passage Rouge 2013.

It was also an outstanding red wine in Japan, I thought.

 

All of the dishes were very tasty, too.

 

 

Finally, I found a nice standing bar named “Mokkiri” near the station.

I found Kusunoki Winery again on the wine list.

I tasted Yoroizuka Rose and Passage Rouge again by the glass.

 

 

Surprise, Surprise!!!

Accidently, I met Mr. Nishino, who is the owner of Traumerei in Hakuba, which is the very popular restaurant & hotel in Nagano.

 

He is my client and very old friend.

 

 

It was very, very fine trip.

Thank you very much!