2/11
お料理当番。
前菜盛り合わせ
プロシュート、サーモンとホタルイカのマリネ、ナッツ、プルーン、ミニトマト、チーズ
グリーンサラダ
鹿児島ダブルエックス・ヒレ肉と紅玉のソテー
今日のお料理も大変よく出来ました。
1本目 ローラン・ペリエ ラ・キュヴェ NV
連休なのにどこにも出かけないし、たまにはシャンパンでも飲もうよ。
ってなことで、ペログビセットに入っていたローラン・ペリエを開けました。
うーむ、やっぱ、良い造り手のシャンパンは旨いですね。
この心地の良い泡、上品な果実味、ふわっとしたエレガンス。
他のスパークリングワインとは、やっぱ違うんですね。
2本目 北海道中央葡萄酒 ピノノワール 木村農園 2018
実は2本に開けたカリフォルニアのピノ・ノワールがブショネ(涙)。
急遽、ピンチヒッターで余市の木村さんのピノ・ノワールを抜きました。
ローラン・ペリエの後だから、それなりのワインと思って。。。
うん、美味しいです。
三沢さん、青木さんが仕込む木村さんのピノは、ブルースの仕込むピノとはずいぶん違います。
同じブドウでも、やっぱ違いが明確。
北海道中央葡萄酒の造るワインは、秀才肌。
よくできた綺麗なワインです。さらっと飲めて印象的。
良いピノ・ノワールですねえ。
Feb. 11
I cooked dinner.
Starter Plate
Green Salad
Pork and Apple Saute
I did good jobs.
1st Laurent-Perrier La Cuvée NV
I wanted to taste Champagne today.
Then I chose this one.
I knew again a fine Champagne was very special.
I enjoyed elegant babbles, delicious fruits, fine citrus and good minerals.
It is different from the other sparkling wines.
2nd Hokkaido Chuo Winery Pinot Noir 2018 3600 yen
Unfortunately, I opened some fine California Pinot Noir but it was corky.
Then I opened the next Pinot Noir.
It is made from 100% Pinot Noir grown in Kimura Vineyard in Yoichi Hokkaido.
I like the elegant red berries, beautiful acidity, silky tannin and comfortable mouthfeel.
It was a special wine, too.
I enjoyed very nice wines tonight.