12/6
連日のドボンを引きずりながら、札幌から東京に戻りました。
なぜか今日はブルゴーニュの気分です。
1本目 ルー ペールエフィス ブルゴーニュ シャルドネ 2015
カチンと固いブルちゃんですね。
果実味の塊のようにブドウが詰まった感じ。
もう少し熟成させるか、せめてデカンタージュしてあげて、ゆっくり飲むべきだなぁ、って考えているうちに結局全部飲んじゃいました。
2本目 ジャン フルニエ ブルゴーニュ ピノノワール 2014
引き締まった赤い酸がいっぱい。
きれいなピノノワールです。
これも、ゆっくり飲むべきと思いながら、あら、もうなくなっちゃった。
実は今日は3人で飲んでるから、ペースが早い。
3本目 ファブリス マルタン ヴォーヌ ロマネ 2012
わあ、これ凄いなあ。
このヴォーヌロマネ、ただの村名AOCとは思えない本当に素晴らしいピノノワール。
完熟したピノならではの果実味に、ボトリティス系の蜜香がからみます。ムスクのような獣香もありますね。
官能的なエロっぽさ、極稀に見られるブルゴーニュだけにある例の味わいです。
こりゃいいわあ。
Dec. 6
I came back to Tokyo from Sapporo.
I tasted Burgundy tonight.
1st Roux Pere & Fils Bourgogne Chardonnay Les Murelles 2015
It is a hard style of Burgundy, isn’t it?
It may be too young.
I should wait for a more maturing.
Otherwise, I should take “décantage“ and taste it as slow as possible.
However, I drank up the whole bottle very soon.
2nd Jean Fournier Bourgogne Pinot Noir 2014
I felt very concentrated red acidity.
It’s a very clean and elegant Pinot Noir.
Also I should taste this as slow as possible, too.
But the bottle was done quickly.
3rd Febrice Martin Vosne-Romanee 2012
Oh! It’s a great Pinot Noir!
I can’t believe it is only village AOC.
I felt the full-ripe nuance of great Pinot Noir grapes, a gorgeous honey taste, kind of musk flavor and very dense black berries.
It is a very voluptuous and sexy Burgundy red.
Fabulous! Marvelous! Fantastic!