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本日は、北海道庁の主催する「北海道ワインアカデミー」の定例セミナーの講師を務めます。
会場は北海道大学農学部。
晴天に恵まれた緑のキャンパスは、とても気持ちがいいです。
「北海道ワインアカデミー」は、道産ワインの品質向上を目的に、ワイン製造業、ブドウ栽培への新規就労者を対象にしたセミナーです。
教室には、ワイン造りに情熱を燃やす若い人たちを中心に、約35名の受講者が集まりました。
朝9時から夕方5時までの長丁場。
講師は、アメリカ・コーネル大学のハンズ・ピーターソン先生。
ワイン アンド ワインカルチャーの田辺由美先生にワタシです。
始めはピーターソン先生の寒冷地におけるブドウ栽培をテーマにした講義。
先生は、ニューヨーク州フィンガーレイク地区において、ブドウ栽培の指導・研究を実践するプロフェッショナル。
なるほど、なるほど。
ワタシの講義テーマは、ワインの流通サイドの視点から見た「北海道産ワインに望むこと」。
なるほど、なるほど。
最後は、田辺先生とピーターソン先生のリードによるニューヨーク・フィンガーレイク産ワインのテイスティング。
冷涼な気候の特色を表現した素晴らしいワインばかりでした。
勉強になります。
受講者の皆さん、お疲れさまでした。
受講中の皆さんの真剣なまなざしに感銘を受けました。
これからの北海道のワインがますます楽しみですね。
最終近くの飛行機で東京に戻ります。
JAL機のエンジン損傷で羽田空港が一時閉鎖された影響で便に遅れが出ています。
搭乗を待つ間に、新千歳空港名物の回転寿司。
美味しいです。
セイコーマートで買ったメドックのハーフサイズをロビーでちびちび。
このメドック、ハーフでなんと500円ぽっきり。
セイコーマートのワインの安さには、いつも驚かされます。
いったいどうなっているのでしょう。
深夜の帰宅。ワタシ、おつかれさまでした。
Sep. 5
I joined to a wine seminar organized by Hokkaido Wine Academy as a guest teacher.
The seminar was held at Hokkaido University.
The campus was so beautiful.
Hokkaido Wine Academy is operated by Hokkaido Government in order to support young winemakers and grape growers.
The seminar was held from 9:00 to 17:00.
It was a long seminar.
There were three guest teachers.
Mr. Hans Peterson from Cornell University
Ms. Yumi Tanabe from Wine & Wine Culture
Mr. Kunio Naito from Cave de Relax
At first, Mr. Peterson, who is a professional grape grower in Finger Lake, New York , lectured how to control grape growing at the cold area.
Then I lectured how Hokkaido Wine approaches the market.
Finally, we had a wine tasting led by Ms. Tanabe, who is a famous wine specialist in Japan.
We tasted seven bottles of fine Finger Lake wine.
Every student studied very hard.
I hope I did good job.
Thank you very much for inviting such a great opportunity.
I took a late night flight to Tokyo.
I had a nice sushi dinner at the airport sushi bar.
I tasted a half bottle of Medoc at the lobby.
Very tired…..