12/5
休肝日
12/6
クリスマスに大阪から孫がやってくることになり、大騒ぎ。
ローストチキン用の鶏を一羽予約したり、1歳児が食べるクリスマスケーキは何がよいか?とか。
あと、チャイルドシートを買ったり、階段から転落を防止する柵を購入しました。
クリスマスツリーも買いました。リビングにクリスマスツリーを飾るのは何年ぶりでしょうか?
結局、私が一人で大騒ぎしているのですが。。。
昨年のクリスマスは、難病の妻と二人で静かに過ごしましたが、今年は賑やかになりそうで今から楽しみです。
今日の料理
サーモン、モッツァレラ、アボカド、ミニトマト、キウイとリンゴのサラダ

優夢牛(ゆうゆめぎゅう)モモ肉のステーキ、和風みぞれおろしソース

優夢牛はスーパーマーケットのマルエツのオリジナルブランド。
黒毛和牛とホルスタインの交雑種で、値段は黒毛和牛の半額くらいですが、これ優れものです。
特に赤身のモモ肉は、ヒレ肉かと思うくらいのきめ細やかな肉質。
モモ肉ならではの適度な歯ごたえもあって、噛めば噛むほど旨味が出てきます。

アルマニャックでしっかりとフランベしました。

ご馳走です。美味しかったです。
本日のワイン

チェイス・ザ・グレープ チル・レッド 2022 2,800円
息子が、山梨のマルサン葡萄酒のセラーで造ったチェイス・ザ・グレープの4作目。
勝沼地区で栽培されたマスカット・ベーリーA (88%)に、万力地区産のメルロー(10%)と勝沼産のザラジェンジェ(2%)をブレンド。
開けてからしばらくは、亜硫酸無添加発酵からでた還元臭を感じますが、そのうち気にならなくなりました。
野生酵母由来の複雑な果実味に、まろやかな渋みとサラリとした口当たり。
生姜と大根おろしに醤油とみりんの和風ソースにも良く合いました。
Dec. 5
No Wine Day
Dec. 6
My grandson will come from Osaka in Christmas holidays, and there is a big fuss.
What is the best Christmas cake for a 1-year-old child, where I should reserve a chicken for roast chicken? And such?
I also bought a child seat and a fence to prevent falling down the stairs.
I also bought a Christmas tree. How many years has it been to decorate my living room with a Christmas tree?
In the end, I’m making a fuss alone. . .
Last Christmas, I spent Christmas quietly with my wife, who has an incurable disease, but this year it looks like it will be lively and I’m looking forward to it now.
Today’s dish
Salmon, Mozzarella, Avocado, Cherry-tomatoes, Kiwi and Apple Salad
Yume Beef Thigh Steak with Japanese-style sleet grated sauce
Yume Beef is the original brand of the supermarket Maruetsu.
It is a cross between Japanese black beef and Holstein, and the price is about half the price of Japanese black beef, but it is excellent.
In particular, the lean thigh meat is so fine that you might think it’s fillet.
It also has a moderate chewiness unique to thigh meat, and the more you bite into it, the more flavorful it becomes.
I flambed it firmly with Armagnac.
It’s a treat. It was delicious.
Today’s Wine
Chase the Grape Chill Red 2022 2,800 yen
This is the fourth Chase the Grape made by my son in the cellar of Marusan winery in Yamanashi.
Muscat Bailey A (88%) grown in the Katsunuma area is blended with Merlot (10%) from the Vis area and Zala Gyongye (2%) from Katsunuma.
For a while after opening it, I could feel the reducing smell from sulfite-free fermentation, but it gradually stopped bothering me.
The complex fruits flavor derived from wild yeast has a mellow astringency and a smooth mouthfeel.
It went well with ginger and grated radish with soy sauce and mirin in a Japanese-style sauce.

