カラドックって何?

11/9

冷たい雨が降り続く日曜日でした。

 

今日の料理

水菜、ブロッコリー、シラスの和え物

 

 

鰻炊き込みご飯

 

 

鰻は市販のタレを洗い流し、丁寧にワインで蒸し上げたあと、自家製のタレで煮込つめます。

 

 

炊飯器で出汁で炊き上げたご飯にのせて蒸し上げれば出来上がり。

 

 

簡単な料理ですが、いつもながらとても美味しいです。

 

本日のワイン

 

 

エステザルグ Z 2024  サンプル試飲

南部コート・デュ・ローヌの自然派ワイナリー、エステザルグから届いたサンプルです。

亜硫酸無添加、AB認定のオーガニックワインです。

カラドック60%、マルセラン15%、グルナッシュ10%、カリニャン10%、シラー5%のブレンドと書いてあります。

カラドックって何?

調べてみたら、1958年にフランスで交配された新品種でした。

グルナッシュとマルベックの交配種。

病害に強く高温耐性もあって、温暖化が進む中、気温の高いラングドックでいま注目されているブドウ品種だそうです。

渋みが強くアルコール度数も高くなる品種らしいですが、エステザルグが造るとやさしく軽やかなスタイルに仕上がっています。

 

 

開栓直後はハイブリット種由来のメタリックなニュアンスがありましたが、それが徐々に消えると綺麗な酸が現れます。

均整のとれたタンニンと心地よい後味。

エステザルグは良いワインしか造りませんね。

今日の鰻ご飯にも良く合いました。

小売価格は、1,650円くらいかな?

これ、輸入してみようかな?

 

 

Nov. 9

It was a Sunday with cold rain.

 

Today’s dish

Mizuna, Broccoli, and Shirasu Salad

 

Rice cooked with Eel

 

The eel is washed off from the original sauce, carefully steamed in wine, and then simmered in homemade sauce.

Put it on rice cooked in the broth in a rice cooker and steam it.

 

It’s a simple dish, but it’s always very delicious.

 

Today’s Wine

Estezargues Z 2024 Sample Tasting

This is a sample from the natural winery Estezargues in the southern Cote du Rhone.

It is an organic wine with no added sulfurous acid and AB certification.

It says a blend of 60% Caladoc, 15% Marselan, 10% Grenache, 10% Carignan and 5% Syrah.

What is a Caladoc?

When I looked it up, it was a new variety that was born in France in 1958.

It is a cross between Grenache and Malbec.

It is resistant to disease and resistant to high temperatures, and it is said that it is a grape variety that is currently attracting attention in Languedoc, where temperatures are high, as global warming progresses.

It seems to be a variety with a strong astringency and a high alcohol content, but when made by Estezorg, it has a gentle and light style.

Immediately after opening, there was a metallic nuance derived from the hybrid species, but as it gradually disappeared, a beautiful acid appeared.

I felt well-balanced tannins and pleasant aftertaste.

Estezargue only makes good wines.

It also went well with today’s eel rice.

The retail price is about 1,650 yen.

Shall I import this?