月に一度の定例ワインセミナー

10/15

今日は朝から郡山。

 

 

 

ヨークベニマル本社にて、月に一度の定例ワインセミナーを実施します。

 

 

今回はいつもの研修メンバーに加え、特別にグロサリー担当の新入社員が10名参加しました。

新入社員の皆さんにとって、ワインセミナーは初めてです。

 

 

そこで今日は「ワインの基礎知識」と、来月に解禁が迫った「ボジョレー・ヌーヴォー」をテーマに選びました。

 

 

いつものメンバーにとっては、重複する内容も多かったのですが、新入社員の皆さんの真剣な姿勢に感化を受けてか、いつもよりも勉強に力が入った感じです。

 

 

新入社員の皆さんは、ワインの比較テイスティングも初めてです。

 

 

代表的な品種、シャルドネ、ソーヴィニヨン・ブラン、カベルネ・ソーヴィニヨン、ピノ・ノワールの4種類を試飲しました。

 

 

ソーヴィニヨン・ブランの酸、シャルドネの果実味、ピノ・ノワールの赤い酸、カベルネのボディ感といった品種の特徴を、皆さん結構つかんでくれました。

 

 

ボジョレー・ヌーヴォーに合う料理に、今年豊漁の秋刀魚を取り上げて、ワインに合わせるひと工夫に「オリーブオイルとレモンを絞る」といった話をしたところ、とても受けが良かったようです。

 

 

新入社員の皆さんのフレッシユなパワーにふれて、私も力をいただきました。

いつものメンバーたちも良い刺激を受けたと思います。

 

 

これから本格的なワインシーズンが始まります。

皆さん、一緒に頑張りましょう。

 

 

 

講習終了後、郡山駅前の新月で早めの夕食。

老舗の寿司の鰻の銘店ですが、今年の改装後初めての訪問。

 

 

 

 

福島の地酒と、美味しいお寿司と鰻を堪能しました。

 

 

 

 

ここまでは大変良かったのですが、最後に落とし穴。

 

 

帰りの新幹線の車内で、赤ワインをズボンにぶちまけてしまいました。

あああ、なってこったい!

 

 

 

Oct. 15

Today, I went to Koriyama.

I hold a regular wine seminar at York Benimaru once a month.

 

This time, in addition to the usual training members, 10 new employees specially in charge of grocery participated.

This is the first time for new employees to join in a wine seminar.

So today, I chose “Basic Knowledge of Wine” and “Beaujolais Nouveau”, which is about to be lifted next month.

 

For the usual members, there was a lot of overlapping content, but I felt that they put more effort into studying than usual, perhaps inspired by the serious attitude of the new employees.

 

For new employees, this is also their first time comparing wine tasting.

We tasted four representative varieties: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir.

 

They grasped the characteristics of the variety, such as the acidity of Sauvignon Blanc, the fruit of Chardonnay, the red acidity of Pinot Noir, and the body of Cabernet.

 

When I talked about “Put olive oil and squeezing lemon on saury ” to match the wine, which was a dish that goes well with Beaujolais Nouveau, it seemed to be very well received.

 

I was also empowered by the fresh power of the new employees.

I think the usual members also received good stimulation.

 

 

The full-fledged wine season is about to begin.

Let’s do our best together.

 

 

After the class, I had an early dinner at Shingetsu in front of Koriyama Station.

It is a long-established sushi restaurant, but this is my first visit since this year’s renovation.

I enjoyed Fukushima’s local sake and delicious sushi and eel.

 

 

So far, it’s been good, but at the end there is a pitfall. On the Shinkansen on the way home, I threw red wine on my pants.

Oh, pathetic. . .