地中海風チラシ寿司

10/12

今日の夕食は、地中海風チラシ寿司。

むかし酢飯はワインヴィネガーで作っていましたが、いまはアップルヴィネガーに変えました。

アップルヴィネガーの方が、味わいがまろやか。ツーンと来る感じがないので好きです。

 

 

本マグロ、真鯛、ミズタコ、小エビ、サーモン、蒸しホタテ

 

 

とっても美味しい!

 

 

本日のワイン

 

 

ラ・クロワ・グラシオ ロゼ 2021  2,000円

ラングドックの地中海にほど近い葡萄畑で収穫したカベルネ・ソーヴィニヨンとシラーで造るロゼワインです。

地中海風チラシ寿司といっても、刺身もお米もすべて日本産ですね。

ワインだけは正真正銘、地中海から届いています。

イチゴを思わせる赤い果実味、きれいな酸と程よいミネラル感。

南の産地のワインとは思えない冷涼感あふれるピュアなワインです。

 

 

 

Oct. 12

Today’s dinner is Mediterranean-style Chirashi-sushi.

In the past, vinegared rice was made with wine vinegar, but now I have changed it to apple vinegar.

Apple vinegar has a milder taste. I like it because it doesn’t feel like it comes with a thud.

 

Hon-Maguro, Madai, Octopus, Shrimp, Salmon, Steamed scallops

 

It’s very delicious!

 

 

Today’s Wine

La Croix Gratiot Rose 2021 2,000 yen

This rose wine is made from Cabernet Sauvignon and Syrah harvested in the vineyards of Languedoc close to the Mediterranean Sea.

Even though I cooked Mediterranean-style Chirashi-sushi, both the sashimi and rice are all made in Japan.

Only the wine is genuinely delivered from the Mediterranean.

I felt a red fruit flavor reminiscent of strawberries, beautiful acidity and moderate minerality.

It is a pure wine full of coolness.

You can’t believe it from a southern region.