9/12
休肝日
9/13
今日から3連休ですね。
家事と介護には、お休みはありません。
ま、ワインショップで働いていた時も連休は休めなかったけど。
今日の料理
枝豆
葉生姜とキュウリ
カツオの刺身
鰻炊き込みご飯
鰻は流水でよく洗って元のタレを落とし、ワイン蒸しにてから、自家製のタレで煮つめます。
自家製タレは、赤ワイン60ml、醤油20ml、みりん20ml、ハチミツ大さじ1、バルサミコ少々。
生姜とタレと出汁で炊き上げたご飯に、一口大に切った鰻をのせて蒸しあげれば出来上がり。
これ、本当美味しいですよ。
スーパーで買った鰻とは思えない。
本日のワイン
エステザルグ ビオ コート・デュ・ローヌ ルージュ 2022 1,850円
リラックス自然派ワインの超ロングセラー。
テラヴィティス規格の2001年ヴィンテージから輸入を続けてきました。
もう、20年以上の月日が流れているのですね。
亜硫酸無添加のノンフィルターワインなので、輸入当初は強い還元臭が出たり、ビンの底に数センチのオリが溜まったりと色々な事がありました。
今は全然大丈夫。安定した亜硫酸無添加の自然派ワインならではの、優しいブドウの風味があふれます。
ローヌの赤とは思えないハツラツとした綺麗な酸も良いですね。
カツオの刺身と、鰻炊き込みご飯にもぴったりでした。
Sep. 12
No Wine Day
Sep. 13
It’s a three-day holiday from today.
There are no days off for my housework and nursing care.
Well, even when I was working at a wine shop, I couldn’t take a break from consecutive holidays.
Today’s dish
Edamame
Leaf Ginger and Cucumber
Bonito Sashimi
Rice cooked with Eel
The eel is thoroughly washed under running water to remove the original sauce, steamed in wine, and then boiled in homemade sauce.
The homemade sauce is 60ml of red wine, 20ml of soy sauce, 20ml of mirin, 1 tablespoon of honey, and a little balsamic.
The bite-sized pieces of eel is put on the rice, which cooked with ginger, sauce and broth, and steamed.
This is really delicious.
I don’t think it’s an eel I bought at the supermarket.
Today’s Wine
Estezargues Bio Cote du Rhone Rouge 2022 1,850 yen
It is a super long-selling Relax Wine.
We have continued to import from the 2001 vintage of this one.
More than 20 years have already passed.
Since it is an unfiltered wine with no added sulfites, there were many things at the beginning of importation, such as a strong reducing odor, or few centimeters of duck accumulating at the bottom of the bottle.
It’s completely fine now. It is full of gentle grape flavor unique to a stable sulfite-free natural wine.
The beautiful acidity that doesn’t look like the red of the Rhone is also good.
It was perfect for bonito sashimi and eel cooked rice.