8/21
休肝日
8/22
今日の夕飯は、手巻き寿司です。
骨切りをした新鮮な鱧をゲット。
すぐに、さっと湯引きをしました。
キハダマグロ、真鯛、鱧、スルメイカ、サーモン、鯵、エビ、ツナマヨ、きゅうり
鱧、美味しい。
あと、このところ鮮魚売場で、近海のキハダマグロをよく見かけます。
鮮度の良い大型のキハダマグロは、その辺の養殖の本マグロよりずっと美味しいですね。
手巻き寿司は、やっぱり最高です。
本日のワイン
濵田ヴィンヤード シャルドネ 2020 6,000円
北海道・三笠の濱田ヴィンヤードの自家葡萄園で栽培したシャルドネです。
5年の熟成を経て、ますます味わいに磨きがかかってきました。
厚みと奥行きのある果実味、北海道のシャルドネならではの鋭角な酸、そして抜群のミネラル感。
これ、まだまだ熟成のポテンシャルがありますね。
手巻き寿司に、上等なワインの組み合わせは、私を幸せにしてくれます。
濱田さん、ありがとうございます。
Aug. 21
No Wine Day
Aug. 22
Today’s dinner is Temaki-sushi.
I got a fresh boned Hamo.
I quickly dipped it in hot and cold water.
Kihada-Maguro, Madai, Hamo, Squid, Salmon, Aji, Shrimp, Tuna-mayo, Cucumber
This Hamo was delicious.
Also, I often see Kihada-Maguro in the nearby sea at the fish market these days.
A large Kihada-Maguro with good freshness is much tastier than the Hon-Maguro from sea farm.
Temaki-sushi is the best after all.
Today’s Wine
Hamada Vineyard Chardonnay 2020 6,000 yen
This Chardonnay was grown in Hamada Vineyard’s estate vineyard in Mikasa, Hokkaido.
After 5 years of aging, the taste has become more and more polished.
I felt thick and deep fruits flavor, sharp acidity unique to Hokkaido Chardonnay, and outstanding minerality.
This still has the potential to mature, I think.
The combination of Temaki-sushi and fine wine makes me happy.
Thank you, Mr. Hamada.