栃木産の、ほうきね牛

6/21

調味料を仕入れに、あざみ野の生活クラブ生協のデポーに行きました。

いつもの、醤油、みりん、胡麻油などを購入。

ふと精肉コーナーを見ると、なんだか美味しそうな牛肉を発見。

栃木産の「ほうきね牛」だそうです。

 

 

那須箒根酪農協の農家で飼っているホルスタイン種の雌に黒毛和種雄の種を交配して生まれた肉牛とのこと。

で、今夜はステーキにしました。

 

今日の料理

枝豆

 

 

シーフードマリネのサラダ

 

 

ほうきね牛ランプステーキ  赤ワイン&柚子ソース

 

 

ほうきね牛、大正解です。

肉質は柔らかく、でも噛み応えがあります。

噛むたびにジューシーな肉の旨味が口いっぱいにひろがります。

すごく美味しいです。

昔、アルゼンチンで食べた赤身の放牧牛に似ているかな。

スーパーで売っている和牛や輸入牛には、このスタイルはありませんね。

また食べたいです。

 

 

本日のワイン

 

 

エステザルグ コート・デュ・ローヌ ブラン 2023  1,850円

今日のメインはステーキですが、良く冷えた白ワインが飲みたくなって、このローヌの白を開けました。

おなじみエステザルグ醸造所の無農薬、亜硫酸無添加、野生酵母発酵の自然派ワインです。

厚みのある果実味、丸味をおびた酸ときわだったミネラル感。

とろみを感じるふくよかな口当たり。

グルナッシュブラン70%、クレレット10%、ブールブラン10%、ヴィオニエ10%のブレンドです。

今日の赤身のステーキにもぴったりでした。

 

 

 

Jun. 21

To purchase seasonings, I went to the depot of the Seikatsu Club Co-op in Azamino.

I bought the usual soy sauce, mirin, sesame oil, etc.

When I looked at the meat section, I found beef that looked delicious.

It is said to be “Hokine Beef” from Tochigi.

It is a beef cow born by crossing a female Holstein breed kept by a farmer of the Nasu Broom Root Dairy Cooperative with a Japanese black breed and a male species.

So, I made it steak tonight.

 

Today’s Dish

Edamame

 

Salad with seafood marinade

 

Hokine Beef Rump Steak

 

 

Hokine Beef, I’m right.

The flesh is tender, but chewy.

Every time I bite into it, the flavor of the juicy meat fills my mouth.

It’s very tasty.

It’s similar to the lean pastured cattle I used to eat in Argentina.

Wagyu beef and imported beef sold in supermarkets do not have this style.

I want to eat it again.

 

 

Wine of the Day

Estezargues Cotes du Rhone Blanc 2023  1,850 yen

Today’s main dish was steak, but I wanted to drink a good chilled white wine, so I opened this Rhone white.

It is a natural wine from the well-known Estezargues made with no pesticides, no added sulfurous acid, and wild yeast fermentation.

I felt thick fruitiness, rounded acidity and wrinkled minerality.

A plump mouthfeel that feels thick.

It is a blend of 70% Grenache Blanc, 10% Clarette, 10% Bourboulenc and 10% Viognier.

It was also perfect for today’s lean steak.