マルキドボーラン、恐るべし

12/8

朝の冷え込みに誘われて、今日の夕食はキリタンポ鍋にする事にしました。

 

 

朝から、鶏がらと鶏皮をぐつぐつ、ことこと、煮込んでスープを取ります。

ゴボウのささがきが少々手間ですが、キリタンポ鍋は美味しいです。

 

 

あ、生牡蠣も食べました。

 

 

本日のワイン

 

 

マルキドボーラン シャルドネ 2021 1,080円

マルキドボーランのシャルドネの現行ヴィンテージは2023年ですが、倉庫に数本の2021年ヴィンテージが残っていました。

 

 

で、飲みましたが、びっくり凄ーく美味しいです。

ふっくらとした厚みのある果実味、きれいに伸びる酸、心地よいミネラル感。

高いワインを飲むようなエレガントさがたっぷりあります。

いや、これは、きれいな熟成を見せていますね、素晴らしい。マルキドボーラン、恐るべし。

このふくよかな味わいは、しょうゆとみりんベースのキリタンボ鍋にもぴったりでした。

 

 

 

Dec. 8

Invited by the chill in the morning, I decided to make a Kiritampo-Nabe for dinner today.

 

In the morning, the chicken stock and chicken skin are simmered and the soup is taken.

The burdock sash is a bit of a hassle, but the Kiritampo-Nabe is delicious.

 

 

Wine of the Day

Marquis de Beau Rond Chardonnay 2021  1,080 yen

The current vintage of the Marquis de Beau Rond Chardonnay is 2023, but there were a few bottles of the 2021 vintage left in the warehouse.

So, I drank it, and it was surprisingly delicious.

I felt plump and thick fruitiness, nicely stretched acid, pleasant minerality.

There is plenty of elegance like drinking expensive wine.

This is showing a beautiful ripening, it’s wonderful. Marquis de Beau Rond, Great!

This plump flavor was also perfect for a soy sauce and mirin-based Kiritambo-Nabe.