12/6
休肝日
12/7
朝の冷え込みが厳しくなりました。
冬本番、ですね。
今日の料理
生牡蠣
サーモンとモッツァレラのサラダ
サワラのアクアパッツァ
今日は北海道産の大粒のアサリと小豆島産の生オリーブが手に入りました。
うちのアクアパッツァは美味しいです。
1本目 チェスコン リボッラ・ジャッラ NV 1,200円
北イタリアの地ブドウ、リボッラ・ジャッラ100%で造られた白ワイン。
新鮮なブドウのアロマ、自然な果実の風味、心地の良い酸としっかりとしたミネラル感。
爽快ですっきりとした飲み口は、北イタリア産の白ワインならではです。
久しぶりに飲みましたが、やっぱり美味しい。
あっという間に飲んじゃいました。
2本目 パラッツィ ネロ・ダーヴォラ 2021 1,100円
南イタリア・シチリアの地ブドウ、ネロ・ダーヴォラ100%で造られた赤ワイン。
完熟した黒いベリー系の果実味、穏やかな酸と、まろやかタンニン。
サラリとした口あたりの、とてもバランスの良い赤ワインです。
これも久しぶりに飲みましたが、やっぱり美味しいです。
今日はイタリアの北と南のワインを飲みました。
どちらもアクアパッツァにぴったりでした。
Dec. 6
No Wine Day
Dec. 7
The morning chill has become severe.
It’s winter, isn’t it?
Today’s Dish
Raw Oysters
Salmon and Mozzarella Salad
Sawara Acqua Pazza
Today, I got large clams from Hokkaido and raw olives from Shodoshima.
My Acqua Pazza is delicious.
1st Cescon Ribolla Gialla NV 1,200 yen
It is a white wine made from 100% Ribolla Gialla, a local grape from northern Italy.
I felt aroma of fresh grapes, natural fruits flavor, pleasant acidity and firm minerality.
The refreshing taste is unique to white wines from northern Italy.
It’s been a long time since I’ve drunk it, but it’s still delicious.
I drank it in no time.
2nd Palazzi Nero D’Avola 2021 1,100 yen
It is a red wine made from 100% Nero d’Avola, a local grape from Sicily in southern Italy.
I felt ripe black berry fruits, mild acidity and mellow tannins.
It is a very well-balanced red wine with a smooth mouthfeel.
I also drank this for the first time in a long time, but it is still delicious.
Today I drank wines from the north and south of Italy.
Both were perfect for the Acqua Pazza.