10/13
三連休の2日目。良いお天気が続きます。
今日の料理
カツオのカルパッチョ
シャインマスカット&モッツァレラ
キウイ、アヴォカド、ミニトマト、生ハムのサラダ
国産牛ヒレ肉のステーキ
今日のお肉はマルエツで買った優夢牛というブランド牛。
ホルスタインと黒毛和牛の交配種だそうです。
しっかりとした肉質で柔らかくて美味しいです。
1本目 ドメーヌ ペッシュ・プイエ ブラン 2021 1,200円
ラングドック・ミネルヴォアのワイナリーの白ワイン。
独自の厳しい規格で作るサステナブルワインです。
ソーヴィニヨン・ブラン90%とシャルドネ10%のブレンドですが、いわゆる品種の特性は全く感じられません。ぎっしりと詰まった果実味と、ふくよかな口当たり。
ピュアで自然な風味がいっぱいです。
これだけ厚みのある白ワインなので、ヒレ肉のステーキにもよくあいました。
ここのところ、ちょっと疲れ気味なので、今日もワインは1本だけにしました。
で、あと、料理用のアルマニャックをちょっぴり飲みました。
Oct. 13
It was the second day of a three-day weekend. The good weather continues.
Today’s Dish
Bonio Carpaccio
Shine-Muscat & Mozzarella
Salad with kiwi, avocado, cherry tomatoes and prosciutto
Steak with domestic beef tenderloin
Today’s meat is a brand beef called Youyume Beef that I bought at Maruetsu.
It is said to be a cross between Holstein and Japanese black beef.
It is tender and tasty with firm flesh.
1st Domaine Pech Pouille Blanc 2021 1,200 yen
It is a white wine from the Languedoc-Minervois winery.
It is a sustainable wine made according to their own strict standards.
It is a blend of 90% Sauvignon Blanc and 10% Chardonnay, but the characteristics of the so-called varietal are not felt at all.
I felt densely packed fruits flavor and a plump mouthfeel.
It is full of pure and natural flavors.
Since it is such a thick white wine, it went well with the tenderloin steak.
I’ve been feeling a little tired lately, so I only had one bottle of wine today.
I also drank a little Armagnac for cooking.