今日は新しいレシピの料理に挑みました。

7/17

いつも似たような料理ばかりでつまんないな、と、今日は新しいレシピの料理に挑みました。

 

枝豆

 

 

谷中生姜

 

 

生ホタテのアボカド和え

 

 

ハマグリとキャベツの蒸しもの

 

 

ホタテのグラタン

 

 

メインは真鯵です。

三陸沖産の新鮮な大きな真鯵をゲット。

 

 

香草焼きにします。

 

 

お腹にいっぱいローズマリーとペパーミントを詰めます。

 

 

ニンニクとオリーブオイルをかけて、200度のオーブンで焼きました。

 

 

上出来です。

ワインに良く合いました。

 

 

 

1本目 原茂ワイン ハラモ・ブラン 2021  1,450円

おととい、久しぶりに甲州を飲んで、美味しかったので今日も甲州をあけました。

勝沼の老舗、原茂ワインのベーシックワインです。

フレッシュな果実味、しっかりとしたボディ、酸とミネラル感のバランスも非常に良いです。

価格の一番安いワインで、このクオリティー。

誠実なワイン造りをしていること、間違いありません。

山梨の甲州ワインも、みんな2,000円超えの昨今、このコストパフォーマンスは抜群ですね。

頑張って作った今日の料理を見事に引き立ててくれました。

 

 

2本目 hirosaki craft wine プリモ・パッソ Yama-So 2023  サンプル試飲

青森・岩木山の麓にある小さなワイナリーから届いたサンプルです。

青森県産のヤマソーヴィニヨン100%で仕込んだ赤ワイン。

ヤマソーヴィニヨン、通称ヤマソーは、山ぶどうとカベルネ・ソーヴィニヨンの交配種ですね。

通常、強い酸とタンニンと、青っぽさが前に出るブドウ品種ですが、このワインには全くそれらがありません。

優しい果実味、穏やかな酸と渋み、なめらかな舌触り。

美味しいですね、少し驚きました。

聞けば、遅積みの完熟ブドウを、醸し期間を7日間と短くし、そっとやさしく行ったピジャージュとのことです。

うーん、なかなかやるなあ、hirosaki craft wine。

 

 

Jul. 17

I thought it was boring because all the dishes were always the same, so I finished work early and tried to cook a new recipe today.

 

 

Edamame

 

 

Yanaka Ginger

 

 

Raw Scallops with Avocado

 

 

Steamed Clams and Cabbage

 

 

Scallop au Gratin

 

 

The main thing is mackerel.

Get a large fresh mackerel from off the coast of Sanriku.

 

 

It was grilled with herbs.

 

 

I filled their stomachs with rosemary and peppermint.

 

 

I drizzled it with garlic and olive oil and baked it in the oven at 200 degrees.

 

 

Well done.

It went well with the wine.

 

 

1st Haramo Wine Haramo Blanc 2021 1,450 yen

The day before yesterday, I drank Koshu for the first time in a long time, and it was delicious, so I opened Koshu again.

It is a basic wine of Katsunuma’s long-established Haramo Wine.

It has a fresh fruit flavor, a firm body, and a very good balance of acidity and minerality.

This one is the cheapest wine of the winery.

There is no doubt that we are making wine with integrity.

Koshu wine in Yamanashi is also over 2,000 yen these days, so this cost performance is outstanding.

It perfectly complemented today’s dish that I worked so hard to make.

 

 

2本目 hirosaki craft wine Primo Passo Yama-So 2023  Sample Tasting

It is a sample wine from a small winery at the foot of Mt. Iwaki in Aomori.

It is a red wine made from 100% Yama Sauvignon from Aomori Prefecture.

Yama Sauvignon, commonly known as Yama-So, is a cross between mountain grape and Cabernet Sauvignon.

Grape varieties usually have strong acids and tannins, as well as a bluish tinge, but this wine has none of them.

I felt gentle fruits flavor, mild acid and astringency, smooth texture.

It’s delicious, I was a little surprised.

When I asked, I was told that it was a piggery made from late-ripened grapes with a short maceration period of 7 days and a gentle process.

Well, it’s hard to do, hirosaki craft wine.