6/28
朝から凄い雨。
今日は休肝日。
6/29
今日の料理は、地中海風チラシ寿司。
生キハダマグロ、天然カンパチ、カツオ、アトランティック・サーモン、小海老。
近所のスーパーで、思いのほか良いネタをゲットできました。
地中海風チラシ寿司、久しぶり。
やっぱり凄く美味しい!
枝豆も食べました。。
1本目 バロンドボーラン ブラン 2020 950円
地中海に面したラングドック産の白ワイン。
グルナッシュ・ブランとマルサンヌのブレンドです。
我が家の定番ワインです。
2本目 オリオル・ロッセール ヴァレンティノ ブリサット 2022 3,200円
地中海に面したバルセロナ近郊のワイナリー、オリオル・ロッセールから新登場のオレンジワイン。
最高区画の”セネコ・ヴィンヤード”で有機栽培されたシャレロ100%を亜硫酸無添加、野生酵母で10日間醸し発酵しています。
前回初めて飲んだ時、次は地中海風チラシ寿司にあわせてみたいと日記に書きました。
今日はお約束のペアリング。どれどれ。。
おお、おお、おお、ながしまっ!
やっぱり、ぴったり、絶妙です。
奥深い芳醇な果実味とほのかな渋みが、オリーブオイルにとても良く合います。
えも言えぬ香ばしい風味、これはうまいです。
いや、寿司には絶対ワインですね。
ちなみに、ラベルのワンちゃんは、アフガンハウンドという種類だそうです。
ワイナリーのオーナーの愛犬です。
Jun. 28
It has been raining heavily since morning.
Today is a No Wine Day.
Jun. 29
I cooked a Mediterranean-style Chirashi-Sushi.
Kihada-Maguro, Wild Amberjack, Bonito, Atlantic Salmon, Shrimp.
At a local supermarket, I was able to get better fishes than I expected.
Mediterranean-style Chirashi-Sushi, it’s been a long time.
After all, it’s so delicious!
I also ate Edamame.
1st Baron de Beau Rond Blanc 2020 950 yen
It is a white wine from Languedoc facing the Mediterranean.
It is a blend of Grenache Blanc and Marsanne.
It is a standard wine in my house.
2nd Oriol Rossell Valentino Brisat 2022 3,200 yen
It is a new orange wine from Oriol Rossell, which is a winery near Barcelona facing the Mediterranean.
It made from100% Xarel-lo organically grown in the highest plot “Seneco Vineyard”.
It is fermented with wild yeast for 10 days without sulfur additives.
The last time I drank it for the first time, I wrote in my diary that I would like to try it with Mediterranean-style sushi next time.
Today’s promised pairing. Let’s see.
Oh, oh, oh, oh!
After all, it is perfect and exquisite.
The deep mellow fruit flavor and subtle astringency went very well with olive oil.
The savory flavor that I can’t tell you is delicious.
Well, it’s definitely wine for sushi.