地中海風チラシ寿司

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子供の日。

真夏を思わせる暑い1日でした。

 

今日の料理は、地中海風チラシ寿司。

バチマグロ、カツオ、真鯛、サーモン、ホタルイカ、小海老

 

 

寿司ネタは、オリーブオイル、バルサミコ、レモン果汁でマリネします。

 

 

フルーツヴィネガー、スイートバジル、松の実で酢飯を作ります。

 

 

プチトマトとクレスをトッピングして出来上がり。

 

 

地中海風チラシ寿司、美味しいですよ。

 

 

 

 

1本目 ミソノ・ヴィンヤード  ホワイト・デラウエア 2023年 2,800円 新入荷

北海道余市町、ミソノ・ヴィンヤードの3回目のリリースとなる今回のデラウエアは、ペティアンではなくスティルワインです。

有機栽培の樹齢30年のデラウエア古木から収穫した完熟葡萄を何も加えずに野生酵母で発酵。フランソワ・フレール古樽にて40日間熟成後、無清澄・無濾過でボトリングしています。

生のブドウを頬張るようなアロマ、白い花の香りと熟した果実味。北海道ならではの長く伸びる酸。

北海道デラウエアのビオワイン、良いですねー。

 

 

2本目 ふらのワイン ピノ・ノワール アシリ フラヌイ 2021

アサリ フラヌイとはアイヌ語で「新しい富良野」という意味。

富良野産のピノ・ノワールを厳選し、野生酵母で発酵させた意欲作です。

北海道のピノ・ノワールとしては、濃いめの色合い。

密度の高い果実味に、伸びのある酸。

野生酵母の発酵からくる、どこかふわっとした優しいニュアンス。

とてもバランスの良いワインですね。

何気なく、しみじみと美味しいピノ・ノワールです。

 

 

May 5

It’s The Children’s Day.

It was a hot day reminiscent of midsummer.

 

Today’s dish is Mediterranean-style Chirashi-sushi.

 

Bachi-Maguro, Bonito, Madai, salmon, Hotaru-ika, shrimp

 

The Sushi Neta is marinated in olive oil, balsamic, and lemon juice.

 

Make vinegared rice with fruit vinegar, sweet basil and pine nuts.

 

Topping with cherry tomatoes and cress.

 

It’s delicious.

 

 

1st Misono Vineyard White Delaware 2023 2,800 yen New arrival

This is the third release of Misono Vineyard in Yoichi, Hokkaido, and this vintage Delaware is still wine, not sparkling wine.

Ripe grapes harvested from 30-year-old organic Delaware vines are fermented with wild yeast without adding anything. After aging in Francois Freres old barrels for 40 days, it is bottled without clarification and unfiltered.

I felt an aroma of raw grapes, white flowers and ripe fruit.

I also felt a long-growing acid unique to Hokkaido.

Hokkaido Delaware’s “BIO” wine is good!

 

 

2nd Furano Wine Pinot Noir Asir Furanui 2021

Asir Furanui means “new Furano” in the Ainu language.

It is an ambitious work made by carefully selecting Pinot Noir from Furano and fermenting it with wild yeast.

For a Hokkaido Pinot Noir, it has a darker color.

I felt dense fruits taste with elongated acid.

I also felt a fluffy and gentle nuance that comes from the fermentation of wild yeast.

It’s a very well-balanced wine.

It is a casual, elegant and delicious Pinot Noir.