やっぱり、お寿司とワインは最高!

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新百合ヶ丘・寿司さとうで会食。

 

 

さとうさんのお寿司、ひさしぶりです。

 

 

こちらのお刺身、あらためて、すごく美味しいです。

 

 

焼き魚は、ホッケ。

これ、今まで食べたホッケの中で一番美味しいかもです。

 

 

ワインはいつものように持ち込みです。

 

 

1本目 蘭越いとう農園 カミサトブラン 2021

北海道・蘭越町産の白ワイン。

ニセコ連峰のふもとの葡萄園で栽培したソーヴィニヨン・ブラン53%、ピノ・ブラン24%、オーセロワ18%、ゲヴュルツトラミネール5%のブレンド。

おだやかで、上品な果実の風味が、お刺身にピッタリでした。

 

 

2本目 鎌倉ワイナリー 山形デラウェア・ピンクオレンジ 2022  3,680円

おととい訪問したワイナリーで購入。

テイスティングで感銘を受けたワインですが、美味しい料理と一緒に飲むのはやっぱり格別。

ほのかな渋みに、厚みのあるフルーツと、溌溂とした酸味が見事なバランス感を見せてくれます。

 

 

外観の濁りからは想像できないピュアな口当たり。

美味しいし、流行りの自然派ワインのニュアンスがあります。

これ、美味しいです。

 

 

3本目 ドメーヌ・メールラン ブルゴーニュ・ルージュ 2020

久しぶりのブルゴーニュ。

佐藤さんのお寿司にブルゴーニュを合わせるのは初めてかも。

メルーランはマコン地区のリーダー的存在。

真面目なワイン造りに定評があります。

で、これ、何気にすごく美味しい。良いピノ・ノワールです。

こういうワインが飲みたいんですよね。

お寿司にぴったりでした。

 

 

やっぱり、お寿司とワインは最高です!

 

 

Jan. 20

I went to Shin-Yurigaoka and had a nice sushi dinner at Sato.

 

It was the first time I have had Sato’s sushi recently.

 

This sashimi was once again very delicious.

 

Today’s grilled fish was Hokke.

This might be the best Hokke I’ve ever eaten.

 

Wine is brought in as usual.

 

 

1st Rankoshi Ito Farm Kamisato Blanc 2021

It is a white wine from Rankoshi, Hokkaido.

It is made from 53% Sauvignon Blanc, 24% Pinot Blanc, 18% Auxerrois, and 5% Gewürztraminer grown in the estate vineyards at the foot of the Niseko Mountain.

The gentle and elegant fruit flavor was perfect for sashimi.

 

 

2nd Kamakura Winery Yamagata Delaware Pink Orange 2022 3,680 yen

I bought it at a winery I visited the day before yesterday.

I was impressed by the wine tasting at the winery, but it is even better to drink it with delicious food.

I felt the slight astringency, thick fruit, and indulgent acidity.

They showed a wonderful sense of balance.

I felt a very pure mouthfeel that cannot be imagined from the turbidity of the exterior.

It’s delicious and has the nuances of trendy natural wines.

This orange wine was very delicious.

 

 

3rd Domaine Merlin Bourgagine Rouge 2020

I tasted Burgundy for the first time in a long time.

It may be the first time that Sato’s sushi has been paired with Burgundy.

Merlin is a leader in the Macon area.

It has a reputation for decent winemaking.

And this is so delicious. It’s a good Pinot Noir.

That’s the kind of wine I want to drink.

It was perfect for sushi.

 

After all, the sushi and wine are the best!