富山へ日帰り出張

10/2

休肝日

 

 

10/3

朝4時30分起床。

今日は富山へ日帰り出張です。

北陸新幹線で向かいます。

 

 

新幹線が出来るまでは、富山は日帰りで行くところではなかったですね。

 

 

富山湾を見ながら、3時間かからずに新高岡駅に到着。

 

 

今日はワタシがコンサルタントを務めるワインインポーター GRN社の本社がある若鶴酒造でミーティングに参加しました。

 

 

ミーティング終了後、敷地内にある三郎丸蒸留所を見学。

 

 

1952年からウィスキー造りを続ける若鶴酒造。

 

 

日本ウイスキーのブームもあって、こちらのサンシャインウイスキーは、いま大人気を博しています。

 

 

特に創業初期のモルトをブレンドしたMoon Glow は極めて入手困難なレアウイスキーです。

 

 

古い建屋をリニューアルした、とても、とても趣のある蒸留所です。

ポットスティルは、高岡の伝統産業である鋳物の技術を生かした鋳造製です。

 

 

生きた醪が見えるのも凄いですね。

 

 

見学終了後、新幹線の駅までの送迎をお断りして、ローカル鉄道を乗り継ぎます。

 

 

JR城端線の油田駅から高岡駅へ。

 

 

 

2両編成の車内から、遠く立山連峰を望みます。

 

 

 

 

高岡駅から、「あいの風とやま鉄道」で富山駅。

 

 

 

富山駅の駅ビルにある「とやまの方舟」は、富山日帰り出張のハイライト。

 

 

富山の全ての地酒と、素晴らしく新鮮な富山湾の海の幸が満喫できます。

 

 

 

新幹線を待つ短い時間で、三笑楽のひやおろし。

 

 

若鶴酒造の玄 純米酒。

 

 

こちらで飲む富山の酒は本当に美味しいです。

 

 

白エビの天ぷらは、これは絶品。

東京では絶対食べられないと思います。

 

 

新幹線の車内で、GRN社の輸入する缶ワイン。

駅の売店で買いました。

 

 

今日はほとんど、NHKの六角精児の呑み鉄本線。

すごく楽しかったです。

 

 

 

Oct. 2

No Wine Day

 

 

Oct. 3

I woke up at 4:30 in the morning.

I had a day trip to Toyama.

 

I took the Hokuriku Shinkansen.

 

Before the Shinkansen was built, Toyama was not a place to go on a day trip.

While looking at Toyama Bay, I arrived at Shin-Takaoka Station in less than 3 hours.

 

Today, I participated in a meeting at the head office of wine importer GRN, which I serve as a consultant, located in Wakatsuru Shuzo.

 

After the meeting, we visited the Saburomaru Distillery in the same place.

 

Wakatsuru Suzo has been making whiskey since 1952.

Japan due to the boom of whiskey, this Sunshine Whiskey is now very popular.

In particular, Moon Glow, a blend of malts from the early days of its establishment, is an extremely difficult rare whisky to obtain.

 

It is a very, very quaint distillery that has been renovated from the original building.

 

It’s also amazing to see a living malt.

 

After the tour, we will refuse to pick you up at the Shinkansen station and transfer to the local train.

 

From Abuden Station on the JR Johana Line to Takaoka Station.

From the inside of the two-car train, you can see the Tateyama Mountain range in the distance.

 

From Takaoka Station, take the “Ainokaze Toyama Railway” to Toyama Station.

 

“Toyama Hakobune “ at Toyama Station is the highlight of the Toyama day trip.

You can enjoy all the local sake of Toyama and the wonderfully fresh seafood of Toyama Bay.

 

In the short time of waiting for the Shinkansen, I tasted Sanshoraku.

 

Wakatsuru Shuzo Gen Junmaishu.

 

The sake of Toyama you drink here is really delicious.

 

The white shrimp tempura is exquisite.

I don’t think you can eat it in Tokyo.

 

On the Shinkansen, a can of wine imported by GRN.

I bought it at the station kiosk.

 

Today, it’s almost NHK’s Rokkaku Seiji TV show.

It was a lot of fun.