6/28
暑いですね。
今日のお料理。
枝豆
カツオのタタキ風カルパッチョ
焼野菜のサラダ
地鶏の香草焼き
庭のローズマリーとスペアミントをたっぷり使って焼きました。
とても美味しく出来ましたよ。
1本目 タケダワイナリー ブラン 2022 1,800円
山形産のデラウエア55%とマスカット・ベリーA45%のブレンドで仕込んだ白ワイン。
白ワインですが、ベリーAの果皮の色から、ほんのりとピンク色に染まっています。
ピュアな果実味に、鋭角な酸が際立ちます。
タケダワイナリーならではの、目が覚めるような酸。
今日みたいな暑い日に、本当にうれしいワインです。
2本目 タケダワイナリー ブラン・ド・ノワール 樽熟成 2022 2,400円
山形県産のマスカット・ベリーA 100%をゆっくりとプレスし、オーク樽で発酵・熟成した白ワイン。
これもベリーAの果皮由来のピンク色。
1本目と比べて、酸がまろやか。たっぷりとあがる果実の風味。
ブドウの表情がそのままよく見えるエレガンス。
優しい口当たりの、自然な風味がいっぱいです。
美味しいです。
6/28
It’s hot, isn’t it?
Today’s dish.
Edamame
Bonito tataki-style carpaccio
Salad with baked vegetables
Herb-grilled chicken
I baked it with plenty of rosemary and spearmint from the garden.
It was very delicious.
1st Takeda Winery Blanc 2022 JPY 1,800
A white wine made with a blend of 55% Yamagata Delaware and 45% Muscat Berry A.
Although it is a white wine, it is slightly pink from the color of the peel of Berry A.
The pure fruit taste is distinguished by the sharp acid.
Takeda Winery’s unique acid is a wake-up call.
It’s a really nice wine on a hot day like today.
2nd Takeda Winery Blanc de Noir Barrel Aging 2022 2,400 yen
White wine made by slowly pressing 100% Muscat Berry A from Yamagata and fermenting and aging in oak barrels.
This is also a pink color derived from the peel of berry A.
Compared to the first bottle, the acid is mellow. Plenty of fruit flavor.
The elegance of the grapes shows the expression of the grapes as they are.
It is full of natural flavors with a gentle mouthfeel.
It is delicious.