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川崎市岡上の蔵邸ワイナリーの「WINE DAY 2023」に参加しました。
自宅から徒歩15分で到着する地元のワイナリー。
ご近所のご縁で、ブドウの収穫や、こういったイベントには毎回必ず顔をだす勝手サポーターです。
ワタシも収穫したピノ・ノワール 2022 の赤とロゼを試飲。
野生酵母で醸造した本格派。
濃さこそないですが、ピノ・ノワールならではのチャーミングでエレガントな味わいです。
オーナー&栽培・醸造家の山田貢さんのミニセミナーも受講しました。
蔵邸ワイナリーの勝手サポーター仲間の、松尾さん、ローソンさんと記念撮影。
ワイン業界では大変有名なお二人です。
希望者には、明治大学の学生が育てたピノ・ノワールの苗木を配布していました。
山田さん、楽しいイベントを開催していただきありがとうございます!!
地元にこんな素晴らしいワイナリーがあるなんて、ほぼ奇跡ではないでしょうか?
さて、今日の夕食は手巻き寿司。
今日のハイライトは、江ノ島にあがった朝獲れの大きな真鯵。
はじめ見たとき、鯖かと思いましたよ。
神奈川産真鯵&天然ブリ、沖縄産キハダ、宮城産スズキ、新潟佐渡産銀鮭、長崎産剣先イカ、兵庫産ホタルイカ、ツナマヨ
手巻き寿司は最高です。
1本目 ココファーム&ワイナリー 田島川右岸 2021 3,000円
ココファームの自家葡萄畑で栽培・収穫したヴィニュール38%、リースリング・リオン20%、トラミネット16%、アルバリーニョ14%、マルヴァジア12%のブレンド。
ヴィニョールって聞いたことがない品種ですが、アメリカでよく栽培されているフランスの交配種、雨に強いんですって。
ココファームのワインは全て野生酵母。
優しい豊かな果実味に、ふわっとした上品な口当たり。ミネラル感もたっぷり。
いや、美味しいですね。手巻き寿司にぴったりでした。
2本目 マルキドボーラン ピノ・ノワール 2021 1,170円
前回の手巻き寿司の時と同様に、なにか日本の赤を思ったのですが、適当なのがありません。
で、なんか日本っぽい赤をと思って、このマルキのピノ・ノワール。
南のピノ・ノワールとは思えぬサラッとした軽快な口あたり。
赤いベリー系の果実の酸が弾けます。
いいですね。やっぱこれ。コスパ抜群。
May 21
I joined in “Wine Day 2023” held by Kuratei Winery, which is the very small winery in Okagami Kawasaki.
I can get there only 15 minutes on foot.
Because I want to support the my local winery, I often come here in each case.
I tasted the glass of Pinot Noir.
You could get the planting stock of Pinot Noir from the estate vineyard.
I joined in the wine seminar held by Mr. Yamada, who is the owner & winemaker.
It was very nice event.
Then I came back home on foot and cooked dinner, Temaki-Sushi.
Very good!
1st Coco Farm & Winery Tajimagawa Ugan 2021 3000 yen
It is made from mainly unique-hybrid grape varieties grown in the estate vineyards.
All of the grapes were fermented by wild yeast.
I felt a lot of fresh fruits, good acidity and fine minerals.
The mouthfeel was very elegant and delicate.
It was very good for Temaki-Sushi today.
2nd Marquis de Beau Rond Pinot Noir 2021 1170 yen
I was going to choose some Japan red wine at first.
But I couldn’t find a suitable one in my cellar as same as the last time.
Then I tried to choose some red wine similar Japan Wine style.
It is made from 100% Pinot Noir grown in Languedoc.
I felt charming red fruits, good acidity and light tannin.
The mouthfeel was very elegant.
It was very good for Temaki-Sushi today, too.