3/5
大分県に上がった天然真鯛を破格でゲット。
研ぎ立ての出刃包丁で上手に捌けました。
今日は手巻き寿司です。
生本マグロ、天然真鯛、真鯵、スルメイカ、ホタルイカ、サーモン、カツオ、ツナマヨ、きゅうり
かしら、あら、中骨は塩焼きにしました。
すごく美味しいかったです!
1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールドブレンド 2021
山梨産の甲州、マスカット・ベーリーA、シャルドネのブレンド。
定期抜き取り試飲を兼ねて抜栓です。
短期間の醸し発酵をしているのですが、リリース当初に比べて色が濃くなっています。
ロゼって言ってもいいかな?
味に酸味が増していますが、口当たりは柔らかです。
極浅いフィルター処理のため、かなりオリが出てきましたが、オリの部分も美味しく飲めました。
うん、まずまずですね。
手巻き寿司に良く合いました。
2本目 ラクロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019
2本目も白ワインにしました。
ワタシの知る限り、手巻き寿司に一番良く合うと思われるラングドック産の白ワイン。
豊かな果実味、綺麗な柑橘系の産、抜群に心地よいミネラル感。
混じり気のないピュアな口当たり。
何でこんなに美味しいの?だくらい美味しいです。
やっぱり、手巻き寿司にドンピシャでした。
Mar. 5
I got a very fresh wild Madai with super reasonable price.
I cooked it very well.
Then I cooked dinner, Temaki-Sushi.
Outstanding!
1st Chase the Grape Field Blend 2021
It is made from 65% Koshu, 25% Muscat Bailey-A and 10% Chardonnay grown in Yamanashi.
The color has become darker than before.
Also, the taste and flavor has become dense.
I felt nice fruits, sharp acidity and light touch mouthfeel.
There were many sediments but they were tasty.
It was very good for Temaki-Sushi.
2nd La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019
I chose this white wine as the second bottle.
With my knowledge, this one is the best wine for sushi.
It is made from 100% Picpoul de Pinet grown in the estate vineyards in Languedoc by organic method.
I felt very pure & elegant fruits, very nice citrus and very fine minerals.
The style is truly pure and elegant.
Why is this such delicious?
It was very, very good for the Temaki-Sushi today.