にゃんこの日

2/22

今日は、2の横並び。

にゃんにゃんにゃんで、にゃんこの日だそうです。

本日のお刺身、キハダマグロ、スルメイカ、真鯵。

 

 

昨日のキムチ鍋は、キムチ雑炊になりました。

 

 

 

 

1本目 トゥルクハイム ピノ・ブラン 2019  1,680円

アルザスのピノ・ブランです。

ふくよかな果実味、澄んだ酸、ほどよいミネラル感。

ピノ・ブラン100%って、そんなに飲む機会がありませんが穏やかな良いワインですね。

いつもと違うブドウ品種も楽しいです。

お刺身によく合いました。

 

 

2本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ 2020  1,580円

本当は、昨日のキムチ鍋に合わせようと思っていたのですが、日本酒にいっちゃったので本日に繰り越しです。

キムチ雑炊なので、やはりしっかりとしたワインが良いですね。

沸き立つような赤いベリー系の果実味、ピュアな酸、心地よい渋み。

アルコール度数は高めですが、きつめのアルコールっぽさは感じません。

しっかりしたボディがありながら、サラリとした口当たり。

亜硫酸無添加のビオならではの優しさです。

美味しい!

 

 

Feb. 22

 

Sashimi Today

 

 

The leftover of Kimuchi Nabe yesterday became Kimuchi Zosui, a rice soup.

 

 

Very good!

 

 

1st Turckheim Pinot Blanc 2019  1680 yen

It is made from 100% Pinot Blanc grow in Alsace.

I felt rich fruits, clean acidity and comfortable minerals.

I don’t taste 100% Pinot Blanc so often.

I found this one was very elegant and tasty.

It is an interest thing tasting unusual grape variety.

It was very good for sashimi today.

 

 

2nd Estezargues Organic Cotes du Rhone 2020  1580 yen

It is made from Grenache, Syrah and Cinsault grown in south Rhone by organic method.

I was going to taste this one yesterday but I didn’t.

I thought Kimuchi Zosui needed some full-bodied red wine.

Then I carried over it.

I felt a lot of red berries, pure acidity and elegant tannin.

It has a high alcohol degree but the taste is soft and elegant.

The elegant taste is caused by the non-sulfur wine making, I think.

Very nice!