2/6
休肝日
2/7
朝から水炊き鍋を仕込みます。
鶏ガラ2羽をコトコト煮詰めて8時間。
白濁したいい感じの出汁がとれました。
水炊き鍋、デラうまです。
1本目 マルサン葡萄酒 自家消費用白ワイン
おとといワイナリーで買いました。
近所の農家さんと、自分飲み用に瓶詰めした甲州を譲ってもらいました。
昔ながらのクラシックな仕込みだそうです。
酸化熟成を思わせる濃いめの色合い。
シンプルで心地の良い口当たり。
クラシックな造りでも、火入れをしない生詰なのでブドウ感がたっぷり。
後から果実味と酸がジワジワと出てきましたよ。
今日の水炊き鍋にピッタリでした。
2本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ プチベルドー 2018 3,080円
これもワイナリーで買いました。
若尾さんが、極少量だけ仕込むワイナリー限定販売の赤ワイン。
自家畑のプティヴェルト(ラベル表記はプチベルドー)100%で仕込まれています。
最初に感じるのは乾いたタンニン。昔に飲んだ良質な若いボルドーを思い出します。
後から控えめながら優雅な果実味、綺麗に伸びる酸。
心地の良いふくよかな口当たり。
やや、これは良いワインですね。
若尾さんならではの、個性的で淑やかな赤ワインです。
水炊き鍋にも良く合いました。
Feb. 6
No Wine Day
Feb. 7
I cooked dinner, Mizutaki-Nabe.
I took a chicken soup boiled chicken bones for eight hours.
Very nice!
1st Marusan Wine Private Koshu
I bought this one at the winery the day before yesterday.
It is made for private use of the winery.
I got it in particular.
It is a classic style of Koshu.
The color was slightly dark.
At first, I felt simple mouthfeel and slight tannin.
Then charming fruits was coming up.
It was very good for Mizutaki-Nabe today.
2nd Marusan Winery Miwakubo Petit Verdot 2018 3040 yen
I bought this one at the winery, too.
It is the private reserve, only 300 bottles produced.
It is made from 100% Petit Verdot grown in the estate vineyard in Katsunuma.
At first, I felt dry tannins.
I reminded some fine Bordeaux rouge which I had tasted long time ago.
Then I felt quiet-elegant fruits and charming acidity.
I also felt very comfortable mouthfeel.
I was sure that it was a very unique and excellent red wine.
It was very good for Mizutaki-Nabe, too.