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10年に一度と呼ばれる大寒波がやってきました。
東京も確かに寒いですが、長いことスキーをしているので、猛吹雪のゲレンデと比べれば。。。
そもそも冬は寒いのが基本だと思います。
今夜は“おでん”にしました。
昨日の朝から、コトコト弱火で煮ていました。
おでん、旨いです。
1本目 ベルクール ブラン・ド・ブラン NV 1,480円
おでんの時は、どのワインを抜こうかと、いつも迷いますが今日は泡にしました。
ラングドック産のリラックスワインのオリジナル・ヴァンムスーです。
アイレン種60%とマカブー種40%をシャルマー方式で醸造。
爽やかな口当たり、きめ細やかな泡と素直な親しみやすい果実味。
なんの変哲もないスパークリングワインですが、おでんには、こういったニュートラルなワインがいいです。
おいしいです。
2本目 小布施ワイナリー ソッガ ぺール・エ・フィス ちゃぶ台ワイン 赤 2021
小布施ワイナリーの一番値段の安いワインです。
自社畑の中で一番気温が低くなる畑に植えられたベリーアリカント種(日本の交配種)を主体に仕込まれています。
赤い果実の酸がとても印象的ですが、口当たりはまろやかで軽やか。
ススーッと飲めてしまいます。
おでんにも良く合います。
こんなに安くていいの?と、曽我さんに聞きたくなります。
でも、相変わらず滅多に手に入らないワインです。
Jan. 25
The big freeze, which is once a decade the weather forecast said, has come.
I cooked Oden for a dinner today.
Very good!
1st Bellecourt Blanc de Blanc NV 1480 yen
I am always not able to decide which wine I should choose for Oden.
Finally, I chose a sparkling wine today.
IT is made from Airen and Maccabeu grown in Languedoc.
I felt mild babbles, clean fruits and charming citrus.
The style is pure and light.
Such simple sparkling wine is good for Oden, I think.
2nd Obuse Winery Sogga Pere et Files Cepage Hybrid Rouge Vin de Table 2021
It is the basic class red wine in the winery.
It is made from mainly Bailey-Alicante, which is a Japanese hybrid grape, grown in the estate vineyards in Nagano.
I felt a lot of red berries with a sharp acidity.
But the mouthfeel was very comfortable.
It was very easy to drink.
The price is outstandingly reasonable.
It was very good for Oden, too.