寒い日は、おでん

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10年に一度と呼ばれる大寒波がやってきました。

東京も確かに寒いですが、長いことスキーをしているので、猛吹雪のゲレンデと比べれば。。。

そもそも冬は寒いのが基本だと思います。

 

今夜は“おでん”にしました。

昨日の朝から、コトコト弱火で煮ていました。

 

 

おでん、旨いです。

 

 

1本目 ベルクール ブラン・ド・ブラン NV  1,480円

おでんの時は、どのワインを抜こうかと、いつも迷いますが今日は泡にしました。

ラングドック産のリラックスワインのオリジナル・ヴァンムスーです。

アイレン種60%とマカブー種40%をシャルマー方式で醸造。

爽やかな口当たり、きめ細やかな泡と素直な親しみやすい果実味。

なんの変哲もないスパークリングワインですが、おでんには、こういったニュートラルなワインがいいです。

おいしいです。

 

 

2本目 小布施ワイナリー ソッガ ぺール・エ・フィス ちゃぶ台ワイン 赤 2021

小布施ワイナリーの一番値段の安いワインです。

自社畑の中で一番気温が低くなる畑に植えられたベリーアリカント種(日本の交配種)を主体に仕込まれています。

赤い果実の酸がとても印象的ですが、口当たりはまろやかで軽やか。

ススーッと飲めてしまいます。

おでんにも良く合います。

こんなに安くていいの?と、曽我さんに聞きたくなります。

でも、相変わらず滅多に手に入らないワインです。

 

 

Jan. 25

The big freeze, which is once a decade the weather forecast said, has come.

 

I cooked Oden for a dinner today.

 

Very good!

 

 

1st Bellecourt Blanc de Blanc NV  1480 yen

I am always not able to decide which wine I should choose for Oden.

Finally, I chose a sparkling wine today.

IT is made from Airen and Maccabeu grown in Languedoc.

I felt mild babbles, clean fruits and charming citrus.

The style is pure and light.

Such simple sparkling wine is good for Oden, I think.

 

 

2nd Obuse Winery Sogga Pere et Files Cepage Hybrid Rouge Vin de Table 2021

It is the basic class red wine in the winery.

It is made from mainly Bailey-Alicante, which is a Japanese hybrid grape, grown in the estate vineyards in Nagano.

I felt a lot of red berries with a sharp acidity.

But the mouthfeel was very comfortable.

It was very easy to drink.

The price is outstandingly reasonable.

It was very good for Oden, too.