10/28
休肝日
10/29
お料理当番。
今夜は、我が家でいうところの居酒屋メニュー。
生牡蠣
お刺身
豆腐と搾菜のサラダ
鶏レバーの赤ワイン煮
やきとり
マグロのカマ焼
ほんと、居酒屋みたいでしょ。
でも家では、居酒屋では飲めない良いワインが飲めます。
1本目 ふらのワイン リースリング 2021
ふらのワインの醸造責任者、高橋さんから頂きました。
富良野で栽培されたリースリングで仕込まれた限定ワイン。
リースリングならではの優雅な果実味に、北海道ならではの鋭角な酸。
高めの残糖がありますが、酸がしっかりしているので食事の邪魔には全くなりません。
や、キレイなワインです。
ピュアで自然な味わいにうっとりです。
2本目 ふらのワイン シラー 2020
こちらも富良野産シラー100%で仕込まれています。
シラーの栽培は日本では珍しいですが、北海道ではさらに珍しいですね。
もともと温暖な気候のブドウ品種。
で、これはエレガントなシラーです。
凝縮感はありますが、さらりと軽やかな果実味主体の構成。
繊細でチャーミングな赤ワイン。とても良いと思いました
美味しいです。
Oct. 28
No Wine Day
Oct. 29
I cooked dinner.
It was a Izakaya-Menu at my home.
Izakaya is a casual Japan style bar.
Oysters
Sashimi
Tofu Salad
Chicken Liver
Yakitori
Maguro Kamayaki ( Grilled Tuna Jaw meat )
Very good!
1st Furano Wine Riesling 2021
It is a gift from the winery.
It is made from 100% Riesling grown in Furano Hokkaido.
I felt very elegant fruits, sharp citrus and good minrals.
It had some of sugar content but a very fine acidity made a very nice balnce.
It is very good for foods.
I enjoyed this nice Riesling with Izayaka- Menu today.
2nd Furano Wine Syrah 2020
It is made from 100% Syrah grown in Furano Hokkaido.
Syrah is unusual grape variety in Japan vineyard.
Especially, I don’t know the Syrah cultivation in Hokkaido except Furano Wine.
Well, It is a very elegant Syrah.
I felt charming fruits, pure acidity and silky tannin.
The taste was light and elegant.
I like this one very much.
Tasty!