8/13
台風の中、お料理当番は手巻き寿司。
朝一番でネタを仕入れに行きましたが、思いのほか良いネタをゲット。
広島産マゴチ、三浦産真鯵、石川産ヤリイカ、北海道活ホタテ
マゴチを捌くのは初めてでした。
横須賀漁港に今朝あがった鮮度抜群の大きな真鯵。
眼が、どこまでも透き通っています。
今まで捌いた鯵の中で最大級。お腹に卵がありました。
マゴチと真鯵の中骨、アラ、卵は塩焼きに。
他に三浦・長井漁港にあがった天然ブリ、八丈島産金時鯛、鹿児島産めばちまぐろ、ツナマヨ。
これで4人前。やっぱり食べきれませんでした。
1本目 ドメーヌ・テッタ ロサージュ・グリ 2021 3,900円
いま話題のワインリー、岡山のドメーヌ・テッタを初めて飲みました。
自家葡萄園収穫のピノ・グリ100%を、マセラシオンして造った亜硫酸無添加のペットナットです。
泡と酸は穏やか、やさしくドライな口当たり。
いまどきなワインですね。
なるほど良く出来たワインでした。
2本目 ベルウッド・ヴィンヤード コレクシオン ヴァン ペティアン ヴェルデレー 2021 2,300円
続いて山形産のペティアンです。
ベルウッド・ヴィンヤードは、かみのやまの新進気鋭のワイナリー。
ヴェルデレー100%って書いてあります。
ヴェルデレーって何?って調べたら、北海道や東北でよく栽培されているセイベル9110なんですね。
フランスで交配されたブドウ品種。現地ではVERDELEE って呼ばれているらしいです。
爽やかな泡、しっかりとしたフルーツ感。
見た目は濁りがありますが、味わいはピュアでクリーン。
これ、美味しいです。
3本目 クレンドネン・ファミリー・ヴィンヤード アリゴテ 2019
今年5月に68歳の若さで亡くなったオー・ボン・クリマのジム・クレンデネン氏のプライヴェート・ワイン。
お盆なので、彼を偲んで抜きました。
カリフォルニア・サンタ・バーバラ産のアリゴテで仕込まれています。
軽めのペティアンの後という事もあって、とても厚みのある果実を感じます。
綺麗な酸とミネラル感、低めに抑えたアルコール(12.5%)は、ジムさんならではのエレガンス。
素晴らしいワインです。
彼を偲んで改めて合掌。
Aug. 13
I cooked dinner in the typhoon.
I went to a seafood market in the morning, I could get very nice fishes unexpectedly.
I cooked a “Magochi” at the first time.
Maji was very fresh.
Her eyes were as clear as crystal.
She had eggs.
I grilled fish bones.
Very good!!
1st Domaine Tetta Rosage Gris 2021 3900 yen
This petillant is made from 100% Pinot Gris grown in the estate vineyards in Okayama.
All of the grapes were macerated and fermented without sulfur.
I felt light babbles and soft acidity.
The taste was very dry and natural.
It is a fashionable style.
Very good.
2nd Bellwood Vineyard Collection Vin Petillant 2021 2300 yen
This petillant is made from 100% Verdelee grown in Yamagata.
I didn’t know the grape variety.
I checked it and found the variety is as same as Sibel 9110.
Sibel 9110 is a hybrid grape in France.
Verdelee is a different name of it.
I felt very fresh fruits, clean babble, nice acidity and minerals.
The looks was turbid but the taste was very clean and clear.
It was so tasty.
3rd Clendenen Family Vineyards Aligote 2019
It is a private wine of Mr. Jim Clendenen, who was the owner of Au Bon Climat.
I am sorry that he was dead three month ago.
August 13-15 is the Bon Festival in Japan.
We pray for our ancestors during the days.
I opened this one for thinking about Jim’s goodness.
It is made from 100% Aligote grown in Santa Maria in California.
I felt very rich fruits, beautiful acidity and very fine minerals.
I felt Jim Clendenen’s elegance very much.
I offer him my deepest condolence again.