7/22
休肝日
7/23
お料理当番、手巻き寿司。
いつもお気に入りの鮮魚売り場に行ったら、売場がほとんど鰻の蒲焼に占拠されていました。
今日は土用の丑の日でしたっけ。
仕方なく、河岸を変えたら思いのほか良いネタが手に入りました。
オーストラリア生ミナミマグロ、北海道生ウニ、北海道ホタテ、愛媛天然真鯛、宮城天然ヒラメ、神奈川・三崎イナダ、神奈川・平塚真鯵、ツナマヨ、きゅうり
北海道産の生ウニ、奮発しました。
ロシア産が入手困難のため、いま生ウニは貴重品ですね。
1本目 ベルクール ブランドブラン NV 1,480円
リラックスワインのオリジナル・ヴァンムスー。
アイレン種60%とマカブー種40%をシャルマー方式で仕込んでいます。
爽やかなキレ、きめ細やかな泡と伸びる酸。
意外とこれ美味しいんですよ。
氷温近くまで冷やして飲みました。
暑さが吹っ飛びました。
2本目 北海道中央葡萄酒 北ワイン キムラヴィンヤード SHIRO 2018 3,000円
北海道の生ウニとホタテに誘われて北海道のワインを抜きました。
余市町の木村さんが育てたケルナーで仕込まれています。
やっぱ、木村さんのブドウは味わいが濃くて深みがあります。
爽やかな柑橘系の酸に、味わい深い果実味と抜群のミネラル感。
コクがあってキレがある。
良いワインです。本当に良いワインです。
ケルナーって、こんなに優雅でキレイなワインになるんですね。
7/22
No Wine Day
7/23
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
It was a gorgeous version that had Uni today.
Delicious!
1st Bellecourt Blanc de Blanc NV 1480 yen
This sparkling wine is my Relax Wine Original.
It is made from 60% Airen and 40% Maccabeu grown in Languedoc.t
It is produced by Charmat method.
I felt fresh fruits, charming babbles, nice citrus and fine minerals.
It is an accidentally tasty for me.
Why is it so delicious.
I guess, because I tasted this one with very cold temperature like an ice.
Very nice!
2nd Kita Wine Kimura Vineyard Shiro 2018 3000 yen
It is made from 100% Kerner grown in Kimura Vineyard in Yoichi Hokkaido.
I felt very fresh fruits, nice citrus and strong minerals.
The taste was really pure and clean.
I think it is one of the best Kerner wines in Hokkaido.
I was surprised that Kerner becomes sush elegant wine.
It was very good for Temaki-Sushi today!