6/3
休肝日
6/4
お料理当番。
今日は一品のみ、地中海風チラシ寿司。
天然本マグロ、天然真鯛、ホタテ、生シラス、プチトマト、レモン、バジル、松の実、スプラウト
ひさしぶりに作りましたが、すごーく美味しかったです。
で、今日も締めに、フルーツとブリー。
1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールド・ブレンド 2021 2,650円
山梨県産の甲州とマスカット・ベーリーAに少量のシャルドネをブレンド。
2日間の醸しを経て、野生酵母で発酵。
アルコール度数8%とは思えないしっかりとしたボディ、きれいな酸。
ビオワインではありませんが、そんなニュアンス。
オレンジワインっぽくもあります。
個人の感想ですが、けっこう美味しいです。
2本目 濱田ヴィンヤード バッカス 2020年 4,300円
北海道・三笠の自家葡萄畑で無農薬栽培をしたバッカスを、岩見沢の10Rワイナリーで委託醸造。
バッカスはドイツ系ブドウ品種。
その甘いアロマから、甘口に造られることが多いのですが、これは辛口白ワイン。
甘いアロマを感じますが、味わいはしっかりとしたボディ、心地良い酸とミネラル感。
本格的なファインワインです。
で、やっぱ10Rっぽさがあります。
なんか、こう、真綿にくるんだような、ふわっとしたエレガンス。
なんとも言えない上質感があります。すごく美味しいです。
いや、このワイン、ブドウ酒の神様(バッカス)が宿っているんじゃないかな?
Jun. 3
No Wine Day
Jun. 4
I cooked dinner.
Chirashi-Sushi a la Mediterranean
Very good!
After the dinner, I had some fruits and cheese, as well.
1st Chase the Grape Field Blend 2021 2650 yen
It is made from Koshu and Muscat Bailey-A with a little Chardonnay grown in Yamanashi.
After two days maceration, it was fermented by wild yeast.
Even though a low alcohol, 8%, I felt rich body, nice acidity and minerals.
It is not a “BIO” wine but I felt such natural taste.
I also felt the nuance of some orange wine.
I like this one very much.
2nd Hamada Vineyard Bacchus 2021 4300 yen
It made from 100% Bacchus grown in the estate vineyard in Mikasa.
Then it was produced at 10R Winery in Mikasa.
Bacchus is a Garman grape variety, which has the character of sweet aroma.
Bacchus usually becomes a sweet wine but this one is dry white wine.
I felt sweet aroma at first.
Then I felt rich fruits, fine acidity and comfortable minerals.
The style is very elegant, pure and natural.
A lot of wine professional will be surprised at the quality of this one.
Bacchus becomes such high quality fine wine!
Amazing! Amazing!