5/2
休肝日
5/3
今日は良いお天気。
お料理を二皿担当しました。
お刺身
北海道産ヤリイカ、和歌山産真鯛、静岡産生シラス
焼野菜のサラダ仕立て
後は、残り物のお料理をいただきました。
冷蔵庫がすっきりしました。
1本目 カンティーナ ヒロ フェリシッシモ ビアンコ 甲州 2019 2,700円
勝沼の新田商店で購入しました。
カンティーナ ヒロは山梨市牧丘に、ブドウ栽培家の広瀬さんが2013年に設立したワイナリー。
ブドウはサスティナブル農法で栽培。ワインの醸造は無補糖、無補酸にこだわっています。
初めて飲みます。
おお、おお、おお、ながしま!
なんとピュアなワインなんでしょう。
新鮮で透き通った果実味に、キレイに伸びる酸。
無補糖のためアルコール度数は9%と低いのですが、それを感じさせないしっかりとした味わい。
いや、キレイなワインです。美味しいです。
あんまり甲州ぽくなくて、北イタリアのリボッラ・ジャッラやピノ・ビアンコを思わせるピュアなフルーツ感。
これ、新しいスタイルの甲州ワインですね。
また飲んでみたいです。
2本目 ハラモ メルロ 2016 3,861円
これも新田商店で買いました。
原茂ワインの自家農園収穫のメルロで仕込まれたワイナリーのトップキュヴェ。
ひさしぶりに飲みます。
赤い果実のアロマ、ホンワカとしたブドウの風味、心地良い樽のニュアンス、バランスのよい酸と、やさしい渋み。
押しつけがましさのないサラリとした口あたりの奥に、ブドウの深い滋味を感じます。
やっぱ、古屋さんの造るワインは素晴らしいなあ。
裏ラベルに生産本数 867本とあります。飲んじゃいました。
May 2
No Wine Day
May 3
It was a very fine day.
I cooked two dishes for dinner.
Sashimi
Roast Vegetables
Tonight, we had left over dishes, too.
I cleaned up my refrigerator.
1st Cantina Hiro Felicissimo Biance Koshu 2019 2700 yen
Cantina Hiro is a family vineyards and winery in Makioka Yamanashi established in 2013.
They grow the grapes by sustainable method and produced wine without additives except a little SO2.
It tasted the wine from this winery at the first time.
Oh!
What a clean style wine is this!
I felt very clean fruits and beautiful acidity.
I felt a rich body and big fruits even though the alcohol degree was only 9%.
It is so tasty.
The taste is different from the standard style of Koshu wine.
I felt very pure fruits like a Ribolla Gialla or Pinot Bianco in North Italy.
It is a new style of Koshu wine.
I want to taste a different wine made in this winery.
2nd Haramo Merlot 2016
It is made from 100% Merlot grown in the estate vineyards of the winery in Yamanashi.
I tasted this top cuvee of the winery at the first time since a long time ago.
I felt red fruits aroma, delicious grape flavor, good cask nuance, well-balanced acidity and soft tannin.
I felt a very elegant taste and flavor.
It is a very fine Japan Merlot.
The back label says they produced only 867 bottles.
I have done one bottle…