2/20
2月も、あと一週間たらず。
2月“逃げる月”とは、よく言ったものですね。
今日はdaimajoさまが、お友達からスキヤキ用の黒毛和牛をいただいたのでスキヤキです。
一枚一枚ラップに包まれた高級なお肉。
普段は切り落とし肉しか食べたことが無いので、戸惑いました。
お肉がとてもエレガント。
あ、スキヤキの前に生牡蠣もいただきました。
1本目 ルバイヤート ソーヴィニヨン・ブラン 2020 3,190円
昨年、ワイナリーの売店で購入。
勝沼産にソーヴィニヨン・ブラン100%を、極力空気に触れさずにステンレスタンクで醸造しています。
みずみずしい新鮮な果実味が爆発。
グレープフルーツを思わせる柑橘系の酸が印象的。
ミネラル感もたっぷり。
これは、美味しい、美味しいソーヴィニヨン・ブランです。
しっかり辛口のワインなのに、非常に心地の良い甘みを感じるのはなぜでしょう?
牡蠣にぴったり。スキヤキにもぴったり。
2本目 ルバイヤート甲州醸し 2020 2,420円
これも昨年、ワイナリーの売店で購入。
綺麗なバラ色、甲州のオレンジワインです。
自社管理畑「宮ノ下園」と「小泉園」の遅摘みした甲州種を使用。
昔ながらのブドウ酒のイメージで、ステンレスタンクを使わずに、コンクリートタンクとホーロータンクで醸造しています。
甲州ブドウの親しみやすい果実味に、果皮から抽出した渋みがはっきりと表れます。
しっかりとした厚みのあるボディは、甲州ワインのイメージの正反対かも。
美味しいです。
スキヤキ肉の色合いにあわせて選んだワインですが、ドンピシャでした。
Feb. 20
I was gifted an expensive Sukiyaki beef from my friend.
Then I had a Sukiyaki dinner today.
That’s gorgeous!
I had nice oysters, too.
Very good!
1st Rubaiyat Sauvignon Blanc 2020 3190 yen
I bought this one at the winery last year.
It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in the estate vineyards in Katsunuma.
The wine is produced in stemless tank avoiding contact with the air as possible.
I felt very fresh-elegant fruits, fine citrus, good minerals.
It was a gorgeous Sauvignon Blanc.
Even though it is a real dry white wine, I felt some comfortable sweetness.
It was very good for both oysters and sukiyaki.
2nd Rubaiyat Koshu Kamoshi 2020 2420 yen
I bought this one at the winery, too.
It is made from 100% Koshu grown in the two estate vineyards, Miyaoshita-en and Koizumi-en, in Katsunuma.
It is an orange wine. The color is a beautiful rose.
The wine is macerated with grape skins and seeds.
I felt big volume fruits, clear acidity and comfortable tannins.
This big body is different from other ordinary Koshu wine.
It was very good for sukiyaki today!